İşveren tarafından kovulmak ve istifa etmek olayı etkileyen en temel konulardan bir tanesidir. İstifa edilmesi halinde hak ve tazminatlardan yararlanmak söz konusu olmazken yasada sayılan haller haklı sebep sayılacağından dolayı tazminat hakkı da kazandırabilir. Bu yüzden sahip olunan hak ve tazminatların neler olduğu, nasıl kazanıldığı bilinmelidir.
Tazminat Türleri Nelerdir?
Bir çalışan işyerinden ihbar ve kıdem tazminatı olmak üzere iki tür tazminat alabilir. Bu tazminatlardan ilkini alabilmesi için an az 6 ay çalışması gerekirken, ikincisini alabilmek için en az 1 yıl çalışması gerekir. Her ikisi için de işveren tarafından sözleşmenin tek taraflı fesh edilmesi şartı aranmaktadır. Aksi hallerde kıdem ve ihbar tazminatı almak söz konusu olmayacaktır. Haklı sebepler için yasada bulunan içeriklere bakılmalıdır. Haklı sayılan nedenler ışığından istifa edilse dahi tazminat alınabilecektir.
Haklı Sebepler Nelerdir?
İşverenin ahlak kuralları çerçevesinde ve iyi niyet kurallarına uygun olarak hareket etmemesi ne kadar süre çalışılırsa çalışılsın istifa edilmesi halinde haklı gerekçe sayılmaktadır. Emeklilik ve işçinin ölümü de yine haklı gerekçeler arasındadır. Erkekler için askerlik zorunluluğu, kadınların ise aile birliği nedeniyle işten ayrılması da yine haklı sebepler içerisinde yer aldığından hak ve edinimlerin alınmasına engel bir durum oluşturmayacaktır. Kadının aile birliğini öne sürmesi için yasal olarak evli sayıldığı günden itibaren 1 yılı doldurmamış olması şartına da bakılmaktadır. Bu kurallar ışığında kıdem ve ihbar tazminatı dava açılması yolu ile alınabilmektedir.
İşverenin Tazminatı Ödememesi Halinde
İşveren haklı sebepler neticesinde istifanızı kabul etmeyebilir veya tazminatınızı ödemeyebilir. Böyle bir olayla karşılaşıldığında yapılması gereken iş mahkemelerine başvuruda bulunmaktadır. İş mahkemeleri işveren ve işçi arasındaki anlaşmazlıklar konusunda yetkili olduğundan davayı inceledikten sonra karara bağlayacaktır. Hakların bilinmesi ve arkasının aranması her anlamda çalışanı yarar sağlayacaktır.