İstisnai memur nedir, kadroları hangileridir? İstisnai memur olmak için gereken şartlar nelerdir? KPSS'siz sınavsız memur nasıl olunur?

İstisnai memur ne demektir? İstisnai memur olmak için hangi koşullar aranır? Sınavsız memur nasıl olunur? İstisnai memur kadroları nelerdir? soruların cevapları haberimizde..

09.05.2022-14:03 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-14:03) İstisnai memur nedir, kadroları hangileridir? İstisnai memur olmak için gereken şartlar nelerdir? KPSS'siz sınavsız memur nasıl olunur?

İstisnai memur ne demektir? İstisnai memur olmak için hangi koşullar aranır? Sınavsız memur nasıl olunur? İstisnai memur kadroları nelerdir? soruların cevapları haberimizde..

İstisnai memur ne demektir?

Devlet kurumlarında çalışmak ve memur olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve  başka sınavlara da katılma şartları var. Fakat bazı alımlarla memur olmak için KPSS ve diğer sınavlara girme zorunluluğu bulunmuyor. Sınavsız memur olunan durumlara istisnai memur denmektedir. İstisnai memurlukların olmasıyla birlikte birçok tartışma yaşanmaktadır. Ülkede çoğu vatandaşın atanmak istediği ve beklediği sürede, sınavsız olarak atanan kişiler olması tartışmalara yol açmaktadır. 

İstisnai memur olabilme koşulları nelerdir?

KPSS ve diğer sınavlara girmeden seçilmiş olan kadrolara memur olarak yerleşen kişilere istisnai memur denmektedir. İstisnai memur olan vatandaşlar sonrasında yine sınavsız şekilde normal memuriyete geçebilmektedir. İstisnai memur olarak atanan kişiler daha sonra öğrenim durumuna göre başka bir kadroya geçişte yapabilirsiniz. Bu kadrolar açıldıktan sonra tartışmalar da beraberinde gelmiştir. Siyasi iktidara yakın olan kişilerin bu kadrolara atandığı söylenip istisnai memurluk vatandaş arasında böyle anılmaktadır.

Sınavsız memur olma şartları nelerdir?

KPSS'ye girme şartı olmayan istisnai memurlukta, seçilmiş kadrolara girebilirsiniz. Fakat kadroya girmek için olan şartlardan ilki genel olarak kadro için belirlenmiş koşullar, istisnai kadro içinde geçerlidir.

Atamanızı yetkili olan makam yapmaktadır.

İstisnai memurların atanma konusu ile ilgili olarak kurumların kendileri ek koşullar koyabilir.

İstisnai memur kadrosuna atanan adaylar için; Aday memurluğa tabi tutulmaz, haklarında asalet tasdiki uygulanmaz. Aday olan memura verilen eğitimleri almaz. Memuriyetin başlangıcı eğitim durumlarına göre olur, atandıkları kadro derecesinde birinci kademe olan aylığını alırlar. Bulundukları statüde yükselme olmaz. Fakat, atandıkları kadronun derece aylığının ilk kademesini kazanılmış hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarında kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi hükümleri uygulanmaktadır. Emeklilik kıdemleri ilerlemeye devam etmektedir.

İstisnai kadrolar nelerdir?

Büyükelçilik, Elçilik, Daimi Temsilcilikler, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilebilecek sendika uzmanlık, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelik, Milli İstihbarat Teşkilatı memurluk, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlik, Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterlik,” “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterlik, Başbakan Başmüşavirliği, Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşarlık, Müsteşar Yardımcılığı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadrosu, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdür (Uzman), Başbakan Müşavirlik, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirlikleri, Başbakanlık Basın Müşavirliği, Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Bakanlar Kurulu Sekreterliği, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri, Özel Kalem Müdürlükleri, Valilikler.

memur

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal