Bilim insanları, çimentonun kullanım alanını genişletmek amacıyla uzun süredir çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Ancak bugüne kadar denenen uygulamalardan kayda değer bir sonuç elde edilememişti. Bu noktada, doğadan ilham alan araştırmacılar, farklı bir yaklaşım denemeye karar verdiler.
ABD'deki Princeton Üniversitesi'nden bilim insanları, istiridye gibi deniz canlılarının kabuğundaki sedeften esinlenerek yeni bir kompozit malzeme geliştirdi.
İstiridyeden ilham alındı
Sedef, aragonit adı verilen sert bir mineralden oluşan altıgen tabletler içerir. Bu tabletler, sedefin dayanıklılığını sağlarken, tabletleri birbirine bağlayan yumuşak biyopolimer, malzemenin esnekliğini artırır. Tabletlerin basınç altında kayması, sedefin yapısal bütünlüğünü korumasını ve büyük kuvvetlere dayanmasını sağlar.
Bilim insanları, portland çimento hamuru ve polimer gibi yaygın malzemeler kullanarak ince polimer katmanlarını çimento hamuru tabakalarıyla dönüşümlü olarak birleştirdiler. Bu yöntemle çok katmanlı küçük kirişler oluşturarak bunları test ettiler.
Normal çimentodan 17 kat daha dayanıklı
10 Haziran'da Advanced Functional Materials adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre, çimento tabakalarının polimerle bağlandığı kirişlerde en iyi sonuç elde edildi. Burada, çimento hamuru tabletleri, sedefteki aragonitin biyopolimer tabakanın üzerinde durmasına benzer şekilde polimer tabakanın üzerinde yer aldı.
Araştırmacılar, altıgen şekilli çimento tabletleri içeren kirişlerin, standart çimentoya göre çatlamaya karşı 17 kat daha dayanıklı ve 19 kat daha esnek olduğunu belirttiler. Ancak, bu bulguların laboratuvar ortamında elde edildiğini ve pratik kullanıma sunulabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar.