İstiridye Mantarını Mutfağınızda Yetiştirebilirsiniz

Marketlerde ve pazar tezgahlarında sık sık rastladığımız, soğan ve sarımsakla buluştuğunda sofralarımıza lezzet katan istiridye mantarını evinizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Detaylar haberimizde...

07.03.2020-09:33 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-09:30) İstiridye Mantarını Mutfağınızda Yetiştirebilirsiniz

İSTİRİDYE MANTARI NEDİR?

Bilimsel ismi “Pleurotus ostreatus” olan ve kavak mantarı olarak da bilinen bu lezzetli mantar türü, ilk olarak Almanya’da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekildi. O tarihten itibaren istiridye mantarına gösterilen ilgi artmış, lezzeti ve görüntüsüyle dünya çapında ticari bir besin olarak kendisini kabul ettirdi. Japon, Kore ve Çin mutfaklarında hatırı sayılır bir yeri bulunuyor. Yaprak mantarı veya kayın mantarı olarak da bilinmesinin sebebi, doğada kayın ve kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişmesinden kaynaklanıyor.

EVDE İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

İstiridye mantarını evde yetiştirmek istiyorsanız büyük marketlerde hazır olarak satılan kitlerden alabilir ve uygun koşulları sağladığınız bir ortamda, birkaç sulamadan sonra mantarlarınıza kavuşabilirsiniz.

MALZEMELER

  • 10 kg ağaç talaşı
  • 250 gram misel(mantar tohumu)
  • Battal boy kalın çöp poşeti.

İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

Talaşı çöp poşetinin tabanına kalın bir tabaka şeklinde yayın, ıslatın ve misel denilen mantar tohumlarını serpin.

Üstüne bu sefer daha ince bir tabaka talaş koyup, nemlendirin ve tekrar tohum serpin.

Bu şekilde üst üste tüm poşeti doldurup ağzını iyice bağlayın.

Bu poşeti mümkünse balkonda 20 gün kadar hiç ellemeden bekletin ve bekleme süresinin sonunda poşetinizin yanlarına jiletle kesikler atın. Yaklaşık 10 gün sonunda mantarlarınızı görmeye başlayacaksınız.

Mantarları topladıkça kesiklere su serpin ve 3 ayın sonunda kitinizi yenileyin.

KÜTÜKTE İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

Öncelikle uygun bir kütük bulmalısınız. Kayın ve kavak ağacından elde edilen kütüklerden daha iyi verim alabilirsiniz. Orman köylerinden ya da odun satan yerlerden bir kütük elde edebilirsiniz.

Ortalama 35 cm uzunluğunda ve çapı 20 cm civarında olan bir kütük ideal seçim olacaktır. Kütüğün üstüne belirli aralıklarla 5 cm derinliğinde delikler açın.

Kütüğünüz yeni kesilmiş bir ağaçtansa nemi yeterlidir ancak kuru bir kütükse nemlenmesi için suda bekletebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal