İşten Ayrılma

İşten ayrılacak işçilerin dikkatli davranması gerekmektedir. Haklarını koruyabilmek adına önce bazı prosedürleri bilmeleri ve yerine getirmeleri gerekmektedir.

24.03.2020-10:00 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-09:58) İşten Ayrılma

Eğer işçi işten kendi rızasıyla ayrılmak istiyorsa tek yapması gereken çalıştığı süreyi baz alarak belirlenen ihbar süresine uyarak işten çıkacağını bildiren dilekçeyi işverenine ulaştırmaktır.

İşten Ayrılırken Yapılması Gerekenler

İşçi yazdığı dilekçenin sağlıklı bir şekilde işverene ulaştığını garanti etmek adına dilekçeyi noter aracılığı ile göndermesi gerekmektedir. Daha sonra da bildirim süresine uyarak ihbar süresi dolana kadar işine devam etmelidir.

İşçi ve İşverenin Sorumlulukları nelerdir?

İşten ayrılırken işveren ve işçi karşılıklı olarak sorumludur. İşverenin de işçiyi çıkarırken iş kanundan kaynaklanan bazı yükümlülüklere uyması gerekmektedir. İşçinin sahip olduğu kıdeme göre ihbar süresi belirlenmektedir ve bu süre kanuna göre bölünemez, ayrı zamanlar da kullanılamaz. İhbar süresi 6 aydan az kıdemi olan işçiler için 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar kıdemi olan işçilerde 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıl kıdemi olan işçilerde 6 hafta 3 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 8 haftadır ve işçi işten çıkmak için bu süreleri çalışması gerekmektedir. Bu sürelere işçi de işveren de uymak zorundadır. İşveren bu süreye uymak istemezse işçiye ihbar süresine ilişkin tutarı yani ihbar tazminatını ödeyerek direk çıkışını verebilir.

İhbar ve Kıdem Tazminatı Nedir?

İhbar sürelerine uymayan işçi veya işveren karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Bununla birlikte kıdemi 1 yıldan fazla olan işçiyi haksız sebeplerle işinden çıkaran işveren kıdem tazminatı da ödemek zorundadır. Bunun yanında işçinin işe iade davası açma hakkı da bulunmaktadır. Bunun dışında işçi kendi rızasıyla işten çıkmışsa ve haklı sebepleri bulunuyorsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal