Coronavirüs ve gribi ayıran belirgin özellikler olsa da erken dönemde de ayırt etmek için uzmanların uyarılarını dikkate almak gerekiyor. Peki, Coronavirüs ve grip arasındaki en net fark nedir?
Dr. Mehmet Uluğ, "Düzelmeyen kuru öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş probleminiz varsa en kısa zamanda en yakın bir sağlık kurumuna başvurmalısınız" dedi.Corona Virüs'ün yeni çıkan bir virüs olmadığına dikkat çeken Dr. Uluğ, "Bu, yıllardır takip ettiğimiz, daha önce de SARS ve MERS diye adlandırdığımız bir virüs ailesinden geliyor. Corona Virüs ailesinin 4 grubu var; alfa, beta, delta ve gama. Şu anda Corona Virüs'ün beta grubunda yer alan bir tür olan COVİD 19'un sebep olduğu bir salgın ile karşı karşıyayız. Daha önceki salgınlarda da ölümler yaşanmıştı." diye konuştu.
COVİD 19'da ölüm oranlarının Çin'de yüzde 2 ile başlamışken, şu anda yüzde 12'lere ulaştığını aktaran Dr. Uluğ, "Ancak Çin'deki sıkı tedbirler ve halkın önlemlere uyumu ile birlikte, burada kontrol altına alındı, ancak şu anda salgının merkezi artık Avrupa olarak değerlendiriliyor ve buradaki ölüm oranlarının da Çin'i geçeceği tahmin ediliyor." şeklinde konuştu.
EN NET FARKI...
Yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı, kas ağrılarının en net belirtiler olduğuna dikkat çeken Dr. Uluğ, "Bu klinik bulgular görüldüğünde hiç beklenmeden bir sağlık kurumuna gidilmeli, önce hastalar klasik bir grip gibi düşünüp evde atlatmaya çalışıyor ve bekliyorlar, ancak bu defa da hastalığın pnömoni (zatürre) gibi komplikasyonları baş gösteriyor. Coronavirüsü gripten ayıran en net fark ise belirtilerin 24-48 saatten uzun sürmesi olarak belirtiliyor." şeklinde konuştu.
24-48 SAAT İÇİNDE BELİRTİLER HAFİFLEMEZSE...
Coronavirüs ile ilgili en merak edilen konu griple nasıl ayırt edileceği. Coronavirüs ve grip semptomları benzer olduğu için ayırt edilemeyebiliyor. Grip benzeri bulgular varsa ve 24-48 saat arasında belirtiler hafiflemek yerine şiddetleniyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Evden çıkarken de muhakkak maskesini takmalıdır.
COVİD 19'un ölümcül seyrettiği grupların; 60 yaş üstü ve ek hastalığı olan kişiler olduğunu belirten Dr. Uluğ, "Kronik akciğer hastalığı (KOAH gibi) olanlar, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastaları, şeker hastaları, onkoloji hastaları riskli gruptadır." şeklinde konuştu.