İstanbul'da Ramazan Davulu Geleneğine Düzenleme

İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut,"İstanbul'da 962 mahallede yaklaşık 3 bin davulcumuz var ve 20 yıldır her mahallenin davulcusu aynı. Biz muhtarlar olarak davulculuk kültürünü yaşatmaktan yanayız ve bu yıl da bu gelenek devam edecek. "dedi.

23.04.2020-11:54 - (Son Güncelleme: 23.04.2020-11:43) İstanbul'da Ramazan Davulu Geleneğine Düzenleme

Yeni tip coronavirüs salgını sürecine denk gelen Ramazan ayında akıllarda beliren ilk soru "Davul gelenegi devam edecek mi?" oldu.  bu soruya İstanbul çerçevesinde yanıt veren İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut,"İstanbul'da 962 mahallede yaklaşık 3 bin davulcumuz var ve 20 yıldır her mahallenin davulcusu aynı. Biz muhtarlar olarak davulculuk kültürünü yaşatmaktan yanayız ve bu yıl da bu gelenek devam edecek. "dedi.

Aykut, İçişleri Bakanlığı tarafından yeni tip coronavirüs (Covid-19) sebebiyle ramazanda alınacak önlemlere yönelik bir genelge gönderdiğini belirterek şöyle dedi:
"İstanbul'da 962 mahallede yaklaşık 3 bin davulcumuz var ve 20 yıldır her mahallenin davulcusu aynı. Biz muhtarlar olarak davulculuk kültürünü yaşatmaktan yanayız ve bu yıl da bu gelenek devam edecek. Biz bu görselin muhtarlar olarak devam etmesini istiyoruz. İstanbul'daki muhtarlar olarak İçişleri Bakanlığı'nın koronavirüs tedbirleri kapsamında aldığı her türlü kararların sonuna kadar arkasında ve destekçisiyiz. Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda davulcuların koronavirüsle mücadele kapsamında apartmanlara girip, zili çalarak bahşiş toplaması bu yıl yasaklandı. Davulcularımız binalara girerek bahşiş toplaması yapmayacak ve sosyal mesafeyi koruyacak. Davulcular ücret konusunda da sıkıntı yaşamayacaklar. Davulcu, davuluna tokmağını vurup camdan atılacak bahşişini alabilecek. İnsanlar gönlünden geçeni, sokaktan geçen davulcuya bahşiş olarak atabilecekler."

Ramazanda "davulcular para için davul çalıyor" ifadesinin doğru yorumlanmadığına işaret eden Aykut, "Davulcu ramazanda bu zamana kadar parayla davul çalmamıştır. Burada yıllardır varolan geleneğin devam ettirilmesi amaçlanmaktadır. İstanbul'da bu ramazanda da davulcular, davulunu çalacak ve insanları sahurda uyandırmaya devam edecek." diye konuştu.

Aykut, bu zorlu süreçte kaymakamlık ve belediyelerin, muhtaç vatandaşlar için yardım kampanyaları oluşturduklarını, bu yüzden bu kurumların, davulcuların ücretlerini böyle bir zamanda karşılamalarının doğru olmayacağını kaydetti.

YORUM YAZ..
Modal