26 Mart Cumartesi sabahı İstanbul Boğazı’nda vatandaşlar tarafından fark edilen mayın ekipleri harekete geçirdi. Rusya- Ukrayna arasındaki yıkıcı savaş devam ederken, Rusya'nın Ukrayna’nın liman girişlerine yerleştirdiği mayınlardan biri olduğu tahmin edilen mayının İstanbul Boğazı’nda görülmesi tedirginliğe yol açtı. Boğazdaki mayın ülke gündeminde deprem etkisi yaratırken binlerce kişi mayın hakkında son gelişmeleri merak ediyor. Vatandaşlar, İstanbul Boğazı’nda mayın tehdidi devam ediyor mu? Mayın etkisiz hale getirildi mi? Denizde başka mayın var mı? gibi pek çok soruya yanıt arıyor.
İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinde meydana gelen olayda, Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda balıkçılar tarafından fark edilen mayın benzeri cisim, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerini alarma geçirdi. Teyakkuza geçen ekipler mayının çevresinde güvenlik önlemi alırken, deniz trafiğini bir süre durdurdu. Mayın haberiyle birlikte harekete geçen Milli Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı. Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Boğazı’ndaki mayına SAS Timlerinin müdahale ettiğini duyurdu. SAS Timlerine havadan helikopterlerle de destek verildi. Sahil Güvenlik Ekipleri bölgeyi kontrol altına alırken SAS Timlerinden uzmanlar tarafından incelenen mayın, emniyete alınıp etkisiz hale getirildi. İstanbul Boğazı’ndaki mayının etkisiz hale getirildiğini Milli Savunma Bakanlığı duyurdu. Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da açıklamalarda bulundu.
İstanbul Boğazı’nda ikinci bir mayın daha bulundu
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş, 1 ayı aşkın süredir devam ediyor. İki ülke arasında devam eden yıkıcı savaş, tüm dünya ülkelerini ekonomi ve güvenlik açısından büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktı. Geçen hafta Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Odessa açıklarına mayın döşediğini bildirerek Türkiye’ye uyarıda bulunmuştu. Karadeniz sınırlarını büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakan uyarı sonrası vatandaşlar tedirginliğe kapıldı. Mayınlar Türkiye'ye ulaşır mı? Türkiye için herhangi bir risk var mı? gibi sorular gündemde yerini aldı. Olayın bir hafta sonrasında İstanbul Boğazı’nda yapılan mayın ihbarı ekipleri harekete geçirdi. Tüm Türkiye’yi ayağa kaldıran haber, Milli Savunma Bakanlığını da teyakkuza geçirdi.
Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda Cumartesi sabah 09.30 sularında sivil ticari gemideki çalışanlar tarafından fark edilen mayın ekipleri alarma geçirmişti. Bölgeye yönlendirilen Sualtı Savunma Timleri (SAS), mayını emniyete aldı. Bu sırada İstanbul Boğazı çift yönlü olarak geçişlere kapatıldı. SAS timleri emniyete aldıkları mayını kontrollü bir şekilde imha etti.
İlk mayın alarmının ardından İstanbul Boğazı’nda ikinci bir mayın haberi daha geldi. Mayın ihbarını alan SAS Timleri bölgeye giderek inceleme yaptı. İlk mayının görüldüğü bölgeye yanın bir alanda bulunan ikinci mayını da ekipler emniyet altına alarak müdahale etti. Ekiplerin mayına müdahalesi 2 buçuk saat sürdü. Eski tip Rus mayını olduğu belirlenen patlayıcının ağırlığının 30 kilogram olduğu belirtildi. Bu tip bir mayın her türlü gemiyi kolaylıkla batırabilecek güçtedir. SAS Timleri tarafından emniyete alınan mayın, etkisiz hale getirilmek üzere Riva Elmas Burnu’na götürüldü. Mayın tehlikesi ile kapatılan İstanbul Boğazı, saatler sonra yeniden trafiğe açıldı. Binlerce kişi denizlerde başka mayın olup olmadığı endişesini yaşıyor.
Mayın çeşitleri nedir?
Genellikle karada kullanılan mayınlar, temas edildiği zaman patlayan bir patlayıcı çeşididir. Mayınların karada, havada ve denizde kullanılmak üzere tasarlanmış çeşitli türleri bulunur.
AT olarak da bilinen tanksavar mayınları, tank ve zırhlı araçlar gibi savaş araçlarına zarar vermek amacıyla kullanılan kara mayındır. Tahripli, boşluklu imla haklı, çubuk tipi, yandan saldırı ve arazi tipi olmak üzere başlıca çeşitleri vardır.
Anti personel mayını, araçlara karşı değil canlı hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmış bir kara mayını çeşididir. Dağılan ve kazıklı mayın, boşluklu imla haklı mayın, parça tesirli yönsel mayın, basınç mayını, sıçrayan mayın, napalm mayını ve kimyasal mayın olmak üzere başlıca çeşitleri vardır.
Deniz mayınları, savaş gemilerine veya denizaltılara zarar vermek amacıyla tasarlanan ve suya yerleştirilen mayın çeşitleridir.
Mayınların, anti helikopter mayını ve nükleer kara mayını olarak isimlendirilen çeşitleri de vardır.