Bu görseli birçoğunuz görmüştür, peki hiç nasıl olabildiğini düşündünüz mü ?
Bu resme birçok yerde rastlamışsınızdır. hatta birçoğunuz nasıl olur ya, shop falan mı diye düşünmüştür. öncelikle o gördüğünüz fotoğraflar shop değil gerçekti fakat bu olayın aslı neydi gelin birlikte bir bakalım.
Konuyla ilgili istanbul üniversitesi deniz bilimleri enstitüsü öğretim üyesi doç. dr. cem gazioğlu ; “bizim bulunduğumuz enlemde o şartların oluşması mümkün değil. deniz suyu sıcaklığı -4’e düşse bile çok ince bir zar şeklinde donar. komple sistemin dibe kadar donması mümkün değil. bizim bölgemizdeki hava sıcaklığının kuzey buz denizi’ndeki seviyeye gelmesi mümkün olmadığından dolayı istanbul boğazı’nda donma olayı gerçekleşmez.
Çünkü kuzey buz deniz'i ve civarında hava sıcaklığı -45, deniz suyu sıcaklığı ise -10’larda seyrediyor. boğaz suyunun donma sürecinin başladığı -4 derecenin altına inmesi için istanbul’daki hava sıcaklığının -25 derece olarak ölçülmesi gerekiyor.”
Meteoroloji yüksek mühendisi gökhan abur’a göre ise; 'istanbul son yüz yılda kandilli kayıtlarına göre -13,8, meteoroloji bölge müdürlüğü’ne göre -16 dereceyi gördü. termometreler -20’leri henüz kaydetmedi. 1900’lerden önce hava sıcaklığının -25’lere kadar düşüp düşmediği bilinmiyor; ama bilim adamları düşmediği görüşünde."
Türk deniz araştırmaları vakfı başkanı prof. dr. bayram öztürk ise, boğaz’ın donması için 15 gün boyunca aralıksız kar yağmasının gerekli olduğunu, boğaz’daki 1,5 metrelik dalga boyu ve poyraz nedeniyle donmanın mümkün olmadığını söylüyor.
1954 yılında çekildiği iddia edilen bu fotoğraflar aslında tuna nehri'nden gelip karadeniz üzerinden boğaza yönelen buz parcalarının oluşturduğu gorüntüler. gördüğünüz gibi vapurlar ve gemiler çalışmaya devam ediyor. çünkü sadece suyun üzerinde buz parçaları yüzüyor. insanlar ise, kıyıdaki birikmiş buzların üzerinde duruyor. karşıya geçme olayı falan da yok.
Gördüğünüz üzere olay sanıldığı gibi değil, bir tık kandırıldık.