İstanbul Boğazı'nın donduğuna dair hikayeler hala anlatılıyor. Boğazda buzlar üzerinde oturan insanların fotoğraflarının olması, bu hikayenin inandırıcılığını arttırıyor. Peki, İstanbul Boğazı neden donamaz?
İstanbul bir hafta içerisinde son yıllarda görmediği bir kışı yaşadı. Yoğun yağan kar sonucu yollar tıkandı ve hayat kilitlendi. İnsanlar işlerine evlerinden devam etti ve zorunlu olmadığı sürece yuvalarından çıkmadı. İstanbul'un tarihi boyunca birçok büyük kar serüvenini yaşadı. 2004 kışı, 1987 10 güne yakın süren tipi şeklinde kar yağışı ve 1954 İstanbul Boğazı'nda yer alan buzlar. Var olan fotoğraflarda İstanbul Boğazı'nın buzlarla kaplı olduğu ve insanların boğazın üstünden yürüdüğü görülüyor. 24 Şubat 1954 gününe uyanan İstanbullular, boğazın buzla kaplı olduğunu gördü.
İSTANBUL BOĞAZI GERÇEKTEN DONDU MU?
1954 yılına ait bu görüntüler her ne kadar boğazın gerçekten buz tuttuğunu gösterse de bu mümkün değildir. Aslı, Tuna Nehri'nden gelip Karadeniz üzerinden boğaza yönelen buz parçalarıdır. Fotoğraflarda görüldüğü üzere buzların çoğu denizin üzerinde yüzmekte, gemiler ve vapurlar rahatça ilerleyebilmektedir. İnsanların bir yakadan bir yakaya gitme hikayesi yalandır.
İSTANBUL BOĞAZI DONABİLİR Mİ?
Uzmanlar bunun imkansız olduğunu belirtiyor. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Gazioğlu şu açıklamalarda bulunuyor:
“Bizim bulunduğumuz enlemde o şartların oluşması mümkün değil. Deniz suyu sıcaklığı -4’e düşse bile çok ince bir zar şeklinde donar. Komple sistemin dibe kadar donması mümkün değil. Bizim bölgemizdeki hava sıcaklığının Kuzey Kuz Denizi’ndeki seviyeye gelmesi mümkün olmadığından dolayı İstanbul Boğazı’nda donma olayı gerçekleşmez. Çünkü Kuzey Buz Denizi ve civarında hava sıcaklığı -45, deniz suyu sıcaklığı ise -10’larda seyrediyor. Boğaz suyunun donma sürecinin başladığı -4 derecenin altına inmesi için İstanbul’daki hava sıcaklığının -25 derece olarak ölçülmesi gerekiyor.”
İSTANBUL BOĞAZI NEDEN DONAMAZ?
Meteoroloji yüksek mühendisi Gökhan Abur, "İstanbul son yüz yılda kandilli kayıtlarına göre -13,8, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne göre -16 dereceyi gördü. Termometreler -20’leri henüz kaydetmedi. 1900’lerden önce hava sıcaklığının -25’lere kadar düşüp düşmediği bilinmiyor; ama bilim adamları düşmediği görüşünde." sözleriyle boğazın donmasının normal şartlarda imkansız olduğunu dile getiriyor. Aynı zamanda boğazda sürekli akıntıların olması, boğazın donmasını imkansız kılıyor.