İspanya-Fas sınırındaki göçmen katliamına dünyadan tepkiler peş peşe geliyor: Görüntüler korkunç!

24 Haziran'da İspanya-Fas sınırındaki Melilla kentinde yaşanan göçmen katliamına tepkiler büyüyor. Ölü ve yaralı sayısının net olarak bilinmediği durumla ilgili konuşan Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken ölen düzensiz göçmenlerle ilgili soruşturma açılması için çağrıda bulundu.

27.06.2022-15:49 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-15:54) İspanya-Fas sınırındaki göçmen katliamına dünyadan tepkiler peş peşe geliyor: Görüntüler korkunç!

Dünya, İspanya'nın Melilla kentindeki sınır hattında yaşananlarla alakalı konuşuyor. 24 Haziran'da Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışan 500 kadar düzensiz göçmenin yaşadığı şiddet görüntüleri tüm dünyayı ayağa kaldırdı.

Melilla'nın 16 kilometre uzaklığında yer alan Fas kenti Nador'daki yerel makamların İspanya haber ajansı olan EFE'ye verdikleri bilgiler ışığında, tahmini olarak 500 düzensiz göçmenin sınır noktasına akın etmesi sonrasında yaşanan arbede ve 10 metreyi bulan dikenli tel örgülerin aşılması girişimi esnasında onlarca göçmen hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin net sayısı ise henüz netlik kazanmış değil.

Gelen son dakika haber doğrultusunda, Fas hükümeti 18 göçmenin öldüğünü, aralarında Fas polisinin de yer aldığı 100'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras, bu olayda 37 göçmenin öldüğünü iddia etti.

Düzensiz göçmenlerden 133'ü Melilla'ya geçmiş, İspanya tarafında da yaralılar olduğu duyurulmuştu. Melilla yerel yönetim yetkilileri de sınır hattının "Çin mahallesi" olarak nitelendirilen bölgesinde meydana gelen düzensiz göçmen akınında en az 133 göçmenin İspanya tarafına geçtiğini ve barınma merkezinde tutulduklarını duyurdu.


Bölgede güvenlik önlemleri arttırıldı

Melilla Valiliği, sabah saatlerinde sınırın Fas tarafında 1500'den fazla düzensiz göçmenin toplandığını ve bunlardan 500'ünün saat 08.35 civarlarında sınıra akın ederek, kontrol noktasındaki kapıyı kırdığını açıklamıştı.

Valilik, "düzensiz göçmen akınının çok iyi bir şekilde organize edildiğini ve göçmenlerin şiddet uygulayarak İspanya tarafına geçmeye çalıştıklarını" savunarak, Fas güvenlik yetkililerinin göçmen akınını durdurmak için İspanyol makamlarıyla aktif iş birliğinde olduğunu açıklamıştı. Bu olay sonrasında İspanyol polisi ve jandarması bölgede güvenlik önlemlerini artırdı.

Öte yandan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brüksel'de düzenlemiş olduğu basın toplantısında yapmış olduğu açıklamalar şu şekildeydi, 'İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim.' demişti ve sözlerine şu şekilde devam etmişti, 'Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görülmüştür.' açıklamasında bulunmuştu. 

Batı Sahra sorunundan kaynaklanan ve 10 ay süren İspanya ile Fas arasındaki diplomatik kriz geçen nisan ayında sona ermiş ve iki ülke arasında normalleşme süreci başlamıştı.

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 düzensiz göçmenin 10 metre uzunluğundaki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattında yaşadıklarına tepkiler büyüyor.


Görüntüler endişe verici

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken ölen düzensiz göçmenlerle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Muhammed, sosyal medya hesabından yapmış olduğu gönderide, görüntülerinin şok edici ve endişe verici olduğunu söyledi.

Ölümlerle ilgili derhal soruşturma başlatılması için çağrıda bulunan Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, tüm ülkelerin, göçmenlere karşı uluslararası hukukun yükümlülüklerini getirmesi ve insan haklarını gözetmesi gerektiğini vurguladı.

Muhammed, göçmenlere karşı aşırı güç kullanımından uzak durulması gerektiğini belirterek, "Afrikalı göçmenlerin Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken maruz kaldığı şiddet ve aşağılayıcı muamele karşısında derin şok ve kaygı içindeyim.' açıklamasında bulundu.

Fas polisi ve İspanya makamları, düzensiz göçmenleri organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı. Melilla'da yaşananlar normalleşme sürecindeki ilişkiler döneminde ilk düzensiz göçmen akını olurken 28-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'nin öncesinde olması bakımından dikkati çekti.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal