Uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerin besin zehirlenmesine yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar Çolak, çok sık rastlanan bir durum olan ıspanak zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgiler verdi. İşte detaylar...
Yeşil yapraklı sebzelerin sağlığımıza sayısız faydası bulunmaktadır. Fakat bu besinler yeterince iyi yıkanmadığında veya doğru yöntemler ile pişirilmediğinde, saklanmadığında zarara dönüşebilir.
Konu ile ilgili bilgi paylaşımında bulunan Prof. Dr. Yaşar Çolak, ıspanak zehirlenmesi ile ilgili önemli detayların altını çizdi. Uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerin besin zehirlenmesine yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar Çolak, çok sık rastlanan bir durum olan ıspanak zehirlenmesi ile ilgili ''Yeşil yapraklı bir sebze olan ve bol bol vitamin ile mineral içeren ıspanak, uygun koşullarda saklanıp tüketilmediğinde içerisinde bulunan nitrat, nitrite dönüşür. Bu durum da ıspanak zehirlenmesi olarak adlandırılan duruma yol açar'' dedi.
Yararı zarara dönüşmesin!
Ispanağın faydalarına değinen uzman isim, doğru şartlar sağlanmadığında faydasının zarara dönüşeceğini vurgulayarak şunları kaydetti: ''Son derece faydalı bir bitki olan ve ülkemizde de yaygın olarak tüketilen ıspanak, besin değerleri açısından da oldukça zengin bir sebzedir. Ispanağın içerisinde; oksalik asit, çinko, magnezyum, kalsiyum, nitrat gibi bileşenlerin yanı sıra, B, A, E, K ve C vitaminleri bulunur. Toprakta yetişen bu bitki, doğru şekilde tüketilmediğinde sağlık için olumsuz durumlara yol açabilir. Örneğin; ıspanak iyi bir şekilde yıkanmadan tüketildiğinde, bazı durumlarda bitkinin yapraklarında bulunabilen, su veya topraktan bulaşabilen Escherichia coli (E.coli) adı verilen bakteri insan sindirim sistemine girerek bulantı, kusma ve birtakım bağırsak sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ıspanak ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamanız önerilir.''