05.04.2022-15:00 (Son Güncelleme:05.04.2022-16:03)


1

Ispanak yemeğini ısıtmayın!

Ispanak yemeğini ısıtmayın!

Ispanağın zehirlenmeye yol açan risk faktörlerine değinen Çolak, ''Ispanak sadece iyi yıkanmadığında değil; doğru koşullarda saklanmadığında ve kısa sürede tüketilmediğinde de insan sağlığını tehdit ederek besin zehirlenmesine yol açabilir. Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir. Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir'' diye belirtti.



2

Histamin duyarlılığı olanlar tüketmemeli

Histamin duyarlılığı olanlar tüketmemeli

Ispanak zehirlenmesinin bir diğer nedeninin histamin duyarlılığı olduğunu ifade eden Çolak, ''Ispanak zehirlenmesinin diğer bir nedeni de içerisinde bulunan histaminin, histamin duyarlılığı bulunan kişilerde yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır. Bu bulgular arasında vücutta kızarıklıklar ve döküntüler, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, çarpıntı yer alır. Son olarak ıspanak vb. yeşil bitkilerin arasına karışabilecek yabani otlarda bulunabilecek atropin, skopolamin benzeri maddelerin yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır'' diye aktardı.



3

Ispanak zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Ispanak zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Ispanak zehirlenmesinin belirtilerinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini söyleyen Çolak, belirtileri şöyle sıraladı: Mide krampları, bulantı, kusma, baş ağrısı ve ishal, ateş, bulanık görme ve halsizlik.



4

Fazla miktarda ıspanak zehirlenmesinin yol açabileceği sorunlara değinen uzman isim, ''Sağlıklı bir besin olan ıspanağın fazla tüketilmesinin de bir takım istenmeyen etkilerinin olabileceği bilinmelidir. Bunlardan birisi ıspanakta bulunan yüksek miktardaki oksalatın böbrek taşlarını artırabilecek potansiyel etkisidir. Bir diğer potansiyel etki de içerisindeki yüksek miktardaki K vitamini ile ilişkilidir. Özellikle Coumadin benzeri kan sulandırıcı kullanan kişilerin ıspanak ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi sırasında kan sulandırıcı ilaçların etkisinin azalabileceği ve bunun da pıhtılaşmaya yatkınlık yaratabileceğidir. Bu nedenle ıspanak tüketimi abartılı ölçülerde olmamalıdır'' diyerek önemli uyarılarda bulundu.



5

Ispanak zehirlenmesi nasıl önlenir?

Ispanak zehirlenmesi nasıl önlenir?

Prof. Dr. Yaşar Çolak, ıspanak zehirlenmesine yönelik alınabilecek yöntemleri şöyle sıraladı:



6

Ispanaklara dokunmadan önce ellerinizi 20 saniye boyunca yıkayın. Ispanağın çürük ya da küflü gibi görünen hasarlı yapraklarını kesin. Ispanağın içinde bulunabilecek yabani otların temizleyin. Ispanağı bir miktar sirkeli su içerisine koyarak bekletin.



7

Eğer hemen tüketmeyeceksiniz, buzdolabına koyarken iyice kuruduğundan emin olun. Ispanak yemeğini yaz ve ilkbahar aylarında bir saatten fazla, sonbahar ve kış aylarında ise iki saatten fazla dışarıda tutmayın ve tükettikten sonra hemen buzdolabına kaldırın.



8

Ispanak yemeğini mümkün olduğunca hızlı tüketmeye özen gösterin, ıspanak yemeğinin iki günden fazla buzdolabında saklanması besin zehirlenmesine yol açabilir. Tekrarlayan ısıtma işleminin de yapılmaması gerekmektedir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR