Birçok psikolojik ve fiziksel hastalığın başında sağlıksız beslenme geliyor. Çoğumuz işlenmiş gıdaların fiziksel sağlığımız için ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Peki işlenmiş gıdaların ruh sağlığımızı nasıl etkilediğini merak ediyor musunuz? Sizin için araştırdık. İşte işlenmiş gıdaların ruh sağlığı üzerinde etkileri…
İŞLENMİŞ GIDALAR RUH SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?
Sağlıksız beslenme şekli, diyabet, kalp hastalığı, obezite ve kanser gibi önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerde erken ölümlerin de başlıca sebeplerinden biridir. Dünyadaki tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20'si sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile ilişkilendirilebilir.
Depresyona Neden Oluyor
Dünyada en çok görülen hastalıkların başında psikolojik rahatsızlıklar yer alıyor. Psikolojik hastalıkların büyük bir bölümünü ise depresyon kapsıyor.
Depresyon ruhumuzla başlayıp, vücudumuzun yönetici mekanizması olan beyni ele geçiriyor. Bu nedenle önce beyni beslemek gerekiyor. Buda tabi ki sağlıklı beslenme ile orantılı oluyor. Bu edenle özellikle diyet yaparken mutlaka çeşitli sebzeler, meyveler, baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), balık, kepekli tahıllar (pirinç, kinoa, yulaf, ekmek vb.), fındık, avokado ve zeytinyağı gibi sağlıklı besinler içermelidir. Çok tatlı ve yağlı gıdalar, diyetinizin temel taşları değil, zaman zaman tadacağınız özel lezzetler şeklinde olmalıdır.
Yurt dışında yapılan bir araştırmada, meyve, sebze, fındık, kepekli tahıllar, baklagiller, balık ve doymamış yağlar (zeytinyağı gibi) gibi besinlerle yüksek oranda beslenenlerin, bu gıdalardan daha az yiyenlere oranla depresyon geliştirme olasılığı yüzde 35 daha azdır.
İŞLENMİŞ GIDALARDAN KAÇININ
İşlenmiş gıdaların besin değerlerinin az olması nedeniyle, vücuda gerekli vitamin salgısını sağlamaz. Yine yurt dışında yapılan bir araştırmada işlenmiş gıdalar gibi yiyecekleri düzenli olarak yemenin, depresyon geliştirme riskini yüzde 60'a kadar arttırabileceğini ortaya koymuştur.