Bu basit adımlı, enfes ıslak kek tarifi için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır. Dolapta 1 haftaya kadar saklaya bilir, fırın ya da mikro dalgada tekrar ısıtarak sevdiklerinize güvenle servis edebilirsiniz.
PRATİK ISLAK KEK TARİFİ
MALZEMELER;
- 3 su bardağı çok amaçlı un
- 3 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı şekersiz kakao tozu
- 1 yemek kaşığı karbonat
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 4 büyük yumurta
- 1/2 su bardağı yağlı süt
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı bitkisel yağ
- 2 çay kaşığı vanilya
- 1/2 su bardağı tereyağı yumuşatılmış
- 8 yemek kaşığı krem peynir
- 1/2 su bardağı şekersiz kakao tozu
- 7-8 su bardağı pudra şekeri
- 1/4 bardak süt
HAZIRLANIŞI;
- Fırını 180 derecede önceden ısıtın.
- Tepsiye un dökün ve fazlalığı boşaltın.
- Un, şeker, kakao, kabartma tozu, kabartma tozu ve tuzu, karışana kadar düşük hızda bir mikser ile karıştırın.
- Yumurta, ılık su, yağ ve vanilyayı ekleyin.
- Pürüzsüz olana kadar orta hızda çırpın.
- Bu sadece birkaç dakika sürecektir.
- Kek hamurunu tepsinize dökün.
- Kekinizi fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
- Kek piştikten sonra tel raf üzerinde 15 dakika soğutun ve daha sonra keki ters çevirin ve tamamen soğumaya bırakın.
ÇİKOLATALI VE KREM PEYNİRLİ SOS İÇİN;
- Büyük bir kapta, tereyağı ve krem peynirini kabarıncaya kadar çırpın. En iyi sonuçlar için bir el mikseri kullanın.
- Kakao tozu ve vanilya ekleyin. 5 dakika kadar aralıksız çırpın.
- 1 su bardağı pudra şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Sürülebilir bir kıvam elde etmek için göz kararı süt ekleyin.
- Sos ne kadar koyu ve kalın bir kıvam alırsa lezzeti o kadar iyi olacaktır.
- Sosu kekin üzerine spatula yardımı ile sürün ve 4 saat buzdolabında bekletin.
Eğer ıslatmak için krem peynirli sosu tercih etmezseniz aşağıdaki adımları da izleyebilirsiniz.
ÇİKOLATALI SOS MALZEMELERİ
- 1/2 su bardağı şekersiz kakao tozu
- 1 su bardağı şeker
- 1/8 çay kaşığı deniz tuzu
- 1/2 su bardağı soğuk su
- 1 1/2 çay kaşığı vanilya
HAZIRLANIŞI;
- Soğuk bir tencerede, tüm topaklar çıkana kadar kakao ve şekeri birlikte çırpın. Tuz ve suyu ekleyin ve orta ila yüksek ısıda kaynatın.
- Kaynamaya bırakın; sürekli karıştırarak. Yaklaşık 30 saniye pişirin ve ardından ocaktan alın. Soğumaya bırakın ve vanilya ekleyin.
İpucu: Çikolata sosun kaynaması tamamlandığında çok akışkan görünecektir, ancak soğudukça katılaşacaktır.
Çikolata sosu buzdolabında iki haftaya kadar saklanabilir. Kek üzerine dökmeden önce tekrar ısıtın.
KALORİ HESAPLAMA
- Kalorisi: 767 kcal
- Karbonhidratlar: 119 g
- Protein: 8 g
- Yağ: 33 g
- Doymuş Yağ: 21 g
- Kolesterol: 105 mg
- Sodyum: 668 mg
- Potasyum: 383 mg
- Şeker: 91 g
- A Vitamini: 825 IU
- Kalsiyum: 96 mg
- Demir:3.7 mg