İş Güvenliği Uzmanı Nasuh Boztepe: “Teleferik işletmeleri için kurtarma tatbikatları şart!”

Antalya'da yaşanan ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran teleferik kazasıyla birlikte iş güvenliği konusunda yeni tartışmalar ve tedbirler gündeme geldi. A sınıfı iş güvenliği uzmanı Nasuh Boztepe, teleferik işletmeleri için alınması gereken önlemler ve kurtarma tatbikatlarının önemine dikkat çekti.

16.04.2024-14:13 - (Son Güncelleme: 16.04.2024-14:13) İş Güvenliği Uzmanı Nasuh Boztepe: “Teleferik işletmeleri için kurtarma tatbikatları şart!”

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde meydana gelen teleferik kazasıyla ilgili detaylar, iş güvenliği uzmanı ve bir dönem iş güvenliği müfettişliği de yapmış olan Nasuh Boztepe'nin açıklamalarıyla aydınlandı. Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazanın detaylarını incelemek için üç ana faktöre odaklanılması gerektiğini belirtti: durum faktörü, işveren tedbiri ve iş sağlığı güvenliği yönetmeliğine uygunluk. Boztepe, kazada yaşanan durum faktörünün incelenmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda işverenin alması gereken tedbirlerin ve iş sağlığı güvenliği yönetmeliğine uyup uymadığının da detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı.

İşverenin teleferik tesislerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğuna dikkat çeken Boztepe, "İşverenin iş yerinde sürekli bir risk analiz değerlendirmesi yapması ve özellikle çok tehlikeli yerlerde iki yılda bir detaylı risk analizi çalışması yapması gerekmektedir." uyarısında bulundu.

İş yeri hekimi ve sağlık personeli zorunluluğu

Boztepe'nin vurguladığı bir diğer önemli nokta ise iş yerinde iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğuydu. Teleferik işletmeleri için bu zorunluluğun, işçi sağlığı ve güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

"İşverenin, teleferik işletmelerinde iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğu vardır. Bu, olası kazalarda hızlı müdahale ve ilk yardımın sağlanması için son derece önemlidir." diyen Boztepe, işletmelerin bu konuda gerekli tedbirleri alması ve yasal düzenlemelere uygun hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Nasuh Boztepe'nin açıklamaları, teleferik kazalarının önlenmesi ve iş güvenliği standartlarının yükseltilmesi için alınması gereken önlemlere ışık tutuyor. İşverenlerin, iş güvenliği uzmanı çalıştırmaktan, risk analizi yapmaya, iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurmaya kadar bir dizi yasal zorunluluğa uyması gerektiği vurgulanıyor. Boztepe'nin uyarıları, işletmelerin bu konularda daha duyarlı ve sorumlu hareket etmeleri için önemli bir rehber niteliği taşıyor. Teleferik işletmelerinin, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gereken tedbirleri alması, yaşanabilecek olası kazaların etkilerini en aza indirecek ve işletmelerin daha güvenli bir ortam sağlamasına yardımcı olacağını belirten Boztepe, şu açıklamalarda bulundu:

"Tesiste bir tehlike olma ihtimaline karşı kime, ne zarar verir, şiddeti, skor derecesi, denetim ve kontrollerle belirtmelidir. Onun haricinde yine iki yılda bir yenilenmek üzere Acil Durum Planı yapılmalı, yılda en az bir defa tatbikat gerçekleştirilmeli. Mutlaka işverenler iş sağlığı güvenliği ile ilgili tedbirleri almak zorundadır. İş güvenliği uzmanı çalıştırmak işvereni sorumluluktan kurtarmaz. İşveren her halükarda tedbirleri almak zorundadır. İş güvenliği uzmanı işverenlere karşı sorumludur, yasa hükmü budur. Kaldı ki biz birçok iş yerinde en az 4-5 defa tatbikatlar yaparız. Tesiste tatbikat yapıldıysa onaylı teslim defteri vardır. Buraya ne yazıldı, sahaya geldikleri zaman neler tespit ettikleri, risk analizleri güncellendi mi, normal bir çalışma yaparken herhangi bir eleman çalıştırırken belgeleri var mıydı? Bunların hepsinin yapılmış olması gerekiyor."

Antalya'da Konyaaltı ilçesinde meydana gelen teleferik kazası sonrası, iş güvenliği uzmanı Nasuh Boztepe, teleferiklerde kullanılan malzemelerin önemine ve bu malzemelerin periyodik kontrollerine dikkat çekti. Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, malzemelerin kullanım sürelerinin ve kontrollerinin iş ekipmanları yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.


Periyodik malzeme kontrolleri

Boztepe, teleferiklerde kullanılan malzemelerin belirli bir ömür süresi olduğunu belirtti. Bu nedenle, malzemelerin belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından onaylı kişilerin yapması gereken bu kontrollerin, iş ekipmanları yönetmeliğine uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Boztepe, teleferik sistemlerinin belirli bir yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu ve kullanılan malzemelerin belirli bir ömre sahip olduğunu belirtti. "Belirli zamanlarda bu malzemelerin değişmesi lazım, çalışacak kapasitesi bellidir." diyen Boztepe, malzemelerde oluşabilecek küçük sapmaların bile büyük risklere yol açabileceğini vurguladı.

Özellikle kapasite aşımının her zaman risk taşıdığını belirten Boztepe, "Yük aşırı olduğu zaman malzeme yorgunluğu olur, frenlemede ve dengeleme gibi başka sorunlar olabilir." dedi. Boztepe, bazı durumlarda ustalar veya usta başları tarafından sistemdeki sapmaların iptal edilebileceğini, ancak bu tür müdahalelerin riskleri artırdığını ifade etti.

Mühendislik çalışması ve sorunların çözümü

Boztepe, teleferiklerde oluşabilecek sorunların mühendislik çalışmalarıyla mutlaka çözülmesi gerektiğini belirtti. Malzemelerdeki sapmaların ve diğer olası sorunların, uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde incelenmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Nasuh Boztepe'nin uyarıları, teleferik işletmelerinin malzeme kullanımı, periyodik kontrolleri ve yük taşıma kapasitesi gibi konularda dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. Teleferik işletmeleri, belirlenen yük ve kapasite sınırlarına uygun malzeme kullanımı ve periyodik kontrollerle, iş güvenliğini ve ziyaretçi güvenliğini sağlamak adına gerekli tedbirleri almalıdır. Boztepe'nin vurguladığı gibi, malzeme ömrü, yük taşıma kapasitesi ve diğer teknik konular, işletmelerin sürekli olarak gözden geçirmesi ve gerekli düzenlemeleri yapması gereken kritik unsurlardır.


YORUM YAZ..
Modal