İran'da devlet destekli çöpçatanlık uygulaması devreye sokuldu. Evlilik yaşının yükseldiği ve doğum oranlarının düştüğü İran'da devlet çareyi çöpçatanlık uygulamasında buldu.
İran'da devlet yeni bir uygulamaya imza attı. Ülkede evlilik yaşanın çok yükseldiği ve doğum oranlarının düştüğü gerekçesiyle bir flört uygulaması devreye sokuldu. Devlet destekli olan bu uygulamayı sadece bekarlar ve evlilik arayışı içinde olanlar kullanabilecek. Uygulamaya üye olmak için yapay zeka kullanılacak ve hem kimlik doğrulaması hem de üye olmak isteyenlerin psikoloji testinden geçmesi gerekecek.
PSİKOLOJİ TESTİNDEN GEÇMEK ZORUNLU
İran'da gençleri daha kalıcı ve bilinçli bir şekilde evlendirebilmek için devlet onaylı bir İslami çöpçatanlık uygulaması piyasaya sürüldü. 'Hemdem' isimli uygulamanın adı Farsça arkadaş sözcüğünden geliyor. Bu uygulamanın kişilere eş arama ve seçme konusunda yardım edecek.
Bu uygulama ile ilgili İran Siber Polis Şefi Albay Ali Mohammed Racabi açıklama yaptı. Racabi, bu uygulamanın İran'da devlet onaylı tek platform olduğunu ve diğer çöpçatanlık veya flört uygulamalarının yasa dışı olduğunu vurguladı. Bu uygulama Tebyan Kültür Estitüsü tarafından geliştirildi ve uygulamada kişilerin birbirleri ile doğru eşleşmeleri için yapay zeka kullanılacak. İran, bu uygulama ile gençler arasında evlenme oranlarının yükseleceğini umut ediyor. Uygulamada güvenliği sağlamak adına ise üye olmak isteyenlerin kesinlikle psikoloji testinden geçmesi gerekecek. Bu uygulama internet üzerinden kullanılabilecek. Kullanmak isteyen herkesin üye olması gerekecek.
4 YIL BOYUNCA DANIŞMAN REKAFAT EDECEK
Eşleşme olduğunda ise, aileleri tanıştıran bir danışman devreye girecek ve evliliğin gerçekleşmesi durumunda, söz konusu danışman 4 yıl boyunca çifte refakat edecek. Bu uygulamayı vatandaşlar ücretsiz olarak kullanabilecekler. Uygulamanın açılış konuşmasında uygulamanın kurucusu olan Tebyan Kültür Enstitüsü Başkanı Komeil Khojasteh konuştu. Khojasteh, dış güçlerin İran'ın aile yapısını bozmaya ve kendi modellerini empoze etmeye çalıştıklarını vurguladı. Enstitü başkanı, bu uygulamanın 'sağlıklı' aileler yaratma konusunda yardımcı olacağı konuşmasında ifade etti.
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney dahil birçok İranlı yetkili, ülkede yüksek evlilik yaşı ve düşük doğum oranlarına karşı birçok kez uyarıda bulunmuştu. Mart ayında ise muhafazakarların çoğunlukta olduğu İran parlamentosunda, "nüfus artışı ve aileleri destekleme" başlıklı bir yasa tasarısını onaylanmıştı. Bu yasada, hükümete evlenenlere mali destek verme ve ikiden fazla çocuk sahibi olmayı teşvik etme yetkisi verilmiş ve kadınların kürtaja erişimi de kısıtlanmıştı. Şuanda bu tasarının, İslam hukuku ve anayasa ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmekle görevli Anayasa Koruma Konseyi tarafından onaylanması bekleniyor.