İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınır mı? Kimlerin cenaze namazı kılınmaz?

İslam dininde doğru olmayan bazı davranışlar vardır. Bunlardan bir tanesi de intihar etmektir. İslam dinin haram kıldığı büyük günahlardan biri olan intihar konusu tartışılmaktadır. İntihar etmiş bir kişinin cenaze namazının kılınıp kılınmayacağı sık sık gündeme geliyor. Peki, İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınır mı? Kimlerin cenaze namazı kılınmaz? İşte intihar hakkında tüm merak edilenler…

13.05.2022-18:55 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-18:55) İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınır mı? Kimlerin cenaze namazı kılınmaz?

İslam dininde bir kişinin kendini öldürmesi büyük günahlardan biridir. İslam Alimleri kendisini öldüren bir kişinin yani intihar eden kişinin cenaze namazının kılınamayacağını söylemektedir. Günümüzde birçok kişinin intihar ettiği haberlerini görmekteyiz. Bu nedenle intihar eden kişinin cenaze namazının kılınmasının doğru olup olmadığı tartışılmaktadır. Peki, İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınır mı? Kimlerin cenaze namazı kılınmaz? İşte intihar hakkında tüm merak edilenler…

İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınır mı?

İslam’da kabul edilmeyen ve büyük bir günah olan intihar, dinimizde asla kabul edilmemektedir. Müslüman bir kişinin kendisini öldürmesi, başka bir kişi tarafından öldürülmesi gibi değildir. Burada kişi Allah’ın kendisine vermiş olduğu hayatı kendisi sonlandırmaktadır. Ancak diğer şekilde kendi isteği olmadı halde başkası tarafından öldürülür. Katil olan kişinin cenaze namazı kılınır ancak intihar eden bir kişinin cenaze namazının kılınmayacağı söylenmektedir. Kalbinde iman olan bir kişinin kendini öldürmeye teşebbüs etmeyeceği, ahiret hayatının kötü olmasını istemeyeceği söylenmektedir. İntihar konusu hakkında söylenen bir hadiste şu ifadeler yer almaktadır:

"Kendini boğarak öldüren kimse, Cehennem için boğmuş olur. Kendini vuran kimse, Cehennem için vurmuş olur." Yani bir kişi dünyada yaşadıklarına katlanamayıp kendi hayatına son vermemelidir. Bu dünyada yaşadığımız ne olursa olsun Allah tarafından bizlere verilen canı kendi isteğimizle almamız bizim ahiret hayatında daha büyük sorunlara karşılaşacağımızı gösterir. Hiçbir dünya derdi ahirette daha büyük ve acı değildir. Dünya da yaşananlar gelip geçicidir. Bu dünyada yaşadığımız her sıkıntı bir süre sonra geçer ve iyiyi doğruyu buluruz. Bu dünyada ne kadar sabrederseniz öbür dünyanızın mükafatı da o kadar fazla olacaktır. İmanlı insanlar böyle fâni ve muvakkat şeyleri, geçmeyecek elem ve keder sanarak onların altında ezilmezler. Bu da geçer yahu, diyerek sabır gösterirler, sabrın sevabını kazanmaya çalışırlar. Böylece o musibetli hâli haklarında rahmete çevirirler.

İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınır mı

İntihar eden bir kişinin cenaze namazının kılınıp kılınmayacağı konusu en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. İntihar eden bir kişinin cenaze namazı kılınmaktadır. Bu kişinin imandan çıkması gibi bir şey söz konusu değildir. Bu durum sadece îman zâfiyetinden, hâdiselerin tazyikine dayanamama durumunu taşımaktadır. Yani intihar eden kişinin cenaze namazı kılınır. Bu kişiler ahiret hayatında cezalarını çektikten sonra cennete gireceklerdir. İslamiyet’te büyük günahlardan biri sayılmasının nedeni bu bedenlerin sahibi Allah’tır ve biz onun emaneti olan bir şeye kendi ellerimizle son vermekteyiz. Bu beden kime aitse o canı da alacak olan o dur. 

Kimlerin cenaze namazı kılınmaz?

1) Bagi, yani asilerin, yani haksız olarak halifeye isyan edenler, dövüşürken öldürülünce, namazı kılınmaz. Bunları yıkamak da lazım değildir.

2) Müslüman bir kişinin yolunu kesen hırsız kişinin, cenaze namazı kılınmaz hatta yıkanmaz. Bagiler ve yol kesenler, kaçarak sonradan had ve kısas cezaları ile ölürlerse, yıkanır ve namazları kılınır.

3) Zulüm ile meşhur olan kabileler, dövüş sırasında öldürülürse namazı kılınmaz.

4) Silah ile ev basan kimse, bu esnada öldürülürse namazı kılınmaz.

YORUM YAZ..
Modal