Sedat Peker'in Interpol tarafından kırmızı bültenle aranması haberinden sonra vatandaşlar Interpol tarafından aranan Türkleri merak etti. Peki, Kırmızı bülten ne anlama geliyor?
Interpol uzun yıllardır dünya genelinde büyük suçlar işlemiş insanları arayıp bulmakla mükellef bir kurumdur. Türkiye'den de yaklaşık 30 kişi, bu Interpol listesinde bulunmaktadır. Uluslararası bir kurum olan Interpol, Birleşmiş Milletler'den sonra en büyük ikinci büyük uluslararası örgüttür.
INTERPOL NEDİR?
The International Criminal Police Organization, Türkçesi Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı, 1923 yılında uluslararası polis işbirliği sağlamak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Kuruluş yeri Avusturya'dır. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşik Krallık, Fransa, Belçika ve İskandinav ülkelerinden askeri görevliler teşkilatı canlandırmıştır. ABD'nin katılımı 1961 yılında gerçekleşmiştir. Her ülkenin Ulusal Merkez Büroları, o ülkenin emniyet güvenlik personelleri tarafından hizmet vermektedir. Teşkilatın merkez bürosu Fransa'dadır. Interpol henüz çözülmemiş suçlar ve suçu ispatlanmış suçluların bilgilerini içeren oldukça geniş kapsamlı bir veri tabanına sahiptir. Her ülke, bu veri tabanının belli bölümlerine giriş hakkına sahiptir. Interpol apolitik bir politika gütmektedir. Arapça, İspanyolca, Fransızca ve İngilizce bu organizasyonda kullanılan dillerdir. Şu anki Interpol başkanı Birleşik Arap Emirlikleri'nden Ahmed Nasır el Reisi'dir.
KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?
Bir tutuklunun emri çıkartılan kimsenin görüldüğü yerde tutuklanıp iade edilmesini belirten bültendir. Tutuklunun yakalandığı ülkenin kanunlarına göre suçlu sayılması halinde iadesi mümkün olmaktadır. Kırmızı bültenler, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve iade edilmesi amacıyla çıkartılan bir bülten çeşididir. 5 yıllık geçerlilik süresi bulunmaktadır. Dünyada kırmızı bültenle aranan 24 binden fazla insan vardır.