dNorveç ve Avustralya’daki bilim insanlarının ortak çalışması sonucunda şeker hastaları için kullanılan insülin iğnelerinin tarihe karışması söz konusu oldu.
Bilimsel dergi Nature Nanotechnology'de yayımlanan araştırmaya göre, yenilenebilir şekilde geliştirilen insülin, kapsül şeklinde gözle görülemeyecek kadar küçük formlarda vücuda alınabilecek.
Şeker hastalarını sevindiren buluş
TRT Haber'in Independent'e dayandırdığı haberde; Arktik Üniversitesi'nden Profesör Peter McCourt, insülinin ağız yoluyla alınmasının daha doğru bir yöntem olduğunu belirtti. McCourt, "Bu şekilde alınan insülin, vücudun acil insülin ihtiyacı duyan bölgelerine hızlı bir şekilde ulaştığı için daha etkili olabilir. Geleneksel şırınga yöntemi ise insülinin tüm vücuda yayılmasına neden olarak istenmeyen yan etkilere yol açabilir" ifadelerini kullandı.
Günümüzde birçok ilaç ağız yoluyla alınabilirken, diyabet hastaları şu ana kadar insülini vücutlarına enjekte etmek zorunda kaldılar. Ancak yapılan araştırmalar, ağızdan alınan insülinin daha etkili bir seçenek olabileceğini gösteriyor.
Kan şekeri düşük olduğunda insülin salgılanmıyor
Sidney Üniversitesi'nden Nicholas J. Hunt, yürütülen araştırmaya öncülük eden isimlerden biri olarak, yeni geliştirilen insülin yönteminin önemine vurgu yaptı. Hunt, "Bu, karaciğerin hızlı bir şekilde insülin salgılamasını sağlamak anlamına gelir; özellikle kan şekerinin yükseldiği durumlarda. Daha da önemlisi, kan şekerinin düşük olduğu durumlarda insülin salgılanmaz" dedi.
Ağız yoluyla alınabilen bu yeni insülin yöntemi, önce solucanlar, fareler ve sıçanlarda başarılı bir şekilde denendi ve ardından babunlar üzerinde yapılan bir testle etkisi değerlendirildi.
Araştırmacılar, bu yenilikçi insülin yönteminin insanlar üzerinde 2025'ten itibaren test edileceğini ve başarılı sonuçlar alınması durumunda yaygın kullanıma geçeceğini belirtti.