İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin'in Uygur Türklerine karşı tavrının barbarlık seviyesinde olduğunu ifade ederek zorla çalıştırılarak sağlanan ürünlerin ithalini yasaklayacağını bildirdi.
BBC'nin Aralık ayında gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, Çin'in yüz binlerce Uygur Türkü ile azınlık topluluk üyelerini Sincan'da bulunan devasa büyüklükteki pamuk tarlalarında ağır işçiliğe zorladığını gözler önüne sermişti.
Açık kaynaklardan sağlanan dokümanlar, pamuk tarlalarında zorla çalıştırılma durumunun boyutlarına ilişkin ilk kesin bilgileri barındırıyordu.
Dosyaları gün yüzüne çıkartan Dr. Adrian Zenz'in, BBC'ye yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Ulaştığımız muhtemel sonuçlar, tarihi boyutta olma niteliği taşıyor… İlk kez Uygurların imalat sektöründe, hazır-giyim üretiminde zorla çalıştırılmalarının yanı sıra, doğrudan pamuk toplamaya zorlandıklarına ilişkin kanıtlar var ve bu, bir dönüm noktası olabilir.
Etik kaynak kullanımını önemseyen herkesin, Çin'in pamuk üretiminin yüzde 85'inin, dünya pamuk üretiminin de yüzde 20'sinin karşılandığı Sincan'daki duruma bakıp, 'buna artık devam edemeyiz' demesi gerekiyor."
Çin hükumetinin internette barındırdığı politika dokümanları ile devlet yayın organlarındaki haberlerden oluşan evrak, Aksu ile Hotan yerel idarelerinin paramiliter oluşum Sincan İnşaat ve Üretim Birliği adına, pamuk toplama işi için 210 bin işçinin 'işgücü transferi' adı altında yolladığını açıklamıştı.
Çin'de bir milyonun üzerinde insanın toplama kamplarında zorla tutularak işkence gördükleri düşünülüyor. Buna ilave olarak, azınlık toplulukların tekstil fabrikalarında zorla çalıştırıldığına ilişkin iddiaları destekleyen pek çok delil de var.