İngiltere'de İş İmkanı! 10 Bin Kamyon Şoförü Alınacak

İngiltere hükümeti, Noel öncesi nakliye sektöründe yaşanması beklenen ihtiyacı karşılamak için geçici vizeyle çalıştırılmak üzere 10 binden fazla yabancı işçi alımı yapacağını duyurdu.

27.09.2021-15:35 - (Son Güncelleme: 27.09.2021-16:26) İngiltere'de İş İmkanı! 10 Bin Kamyon Şoförü Alınacak

Brexit sonrası yalnızlığını ekonomik olarak hissetmeye başlayan İngiltere, geçici vizeyle çalıştırılmak üzere 10 bin 500 kişi alacak.

Özellikle Noel öncesinde beklenen taşımacılık sektöründeki işgücü açığını, kendi iç emek arzıyla karşılamakta zorluk çeken İngiltere, çareyi geçici vizeyle çalıştırılmak üzere yabancı ülkelerden şoför ithal etmekte buldu. İngiltere hükümetinin duyurduğu geçici vize programı, 5 bini ağır vasıta sürücüsü, ve 5 bin 500’ü de de tavukçuluk sektöründen olmak üzere toplam 10 bin 500 kişiyi kapsıyor.

İNGİLTERE HÜKÜMETİNİN DUYURDUĞU GEÇİCİ VİZE PROGRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İngiltere’nin duyurduğu geçici vize programına kayıtlar, Eylül ayında başlayıp Aralık ayı sonuna kadar devam edecek. Çoğunluğu Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere pek çok yabancı ülke vatandaşını kapsayan programa Türkiye de dahil. Programa göre başvurusu alınan kişilere 3 ay süreli geçici vize verilecek. Bakanlığın yaptığı açılamaya göre Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik Dairesi (UKVI), Ekim ayında alınmaya başlanacak başvurular için gerekli çalışmalara başlamış durumda.

Euronews TR’den Berrak Kanbir R. Sanmartin'in yaptığı habere göre, İngiltere hükümetinin bildirdiği vize programına ek olarak ülkedeki lojistik hizmetlere destek olması için 4000 yeni ağır vasıta şoförünün eğitimine başlanacak. Ayrıca haberde, İngiltere içindeki 1 milyon kamyon şoförüne mektuplarla sektöre geri dönme çağrısı yapılacağı bilgisi yer alıyor.

İngiltere hükümeti, uzunca bir süredir tedarik zincirini durma noktasına getiren kapanan benzin istasyonları ve şoför eksikliği problemine çare arıyordu. 

VİZE

İNGİLTERE'NİN GEÇİCİ VİZE PROGRAMI; GÖÇMEN KARŞITI POLİTİKALARDAKİ U DÖNÜŞÜ

Bu iki sektör çalışanlarını ‘kritik çalışan’ kategorisine alan İngiliz hükümetinin bu kararı, Brexit’ten sona uygulanan katı göçmen karşıtı politikalardan bir uzaklaşma olarak yorumlandı. Propoganda sürecinde yabancı işçilerin gelişine son vereceğini söyleyen Boris Johnson'ın bu politikayla taahhütlerinden ayrılarak büyük bir U dönüşü yaptığı şeklinde yorumlanıyor.

Hükümetin nakliye hizmetinin aksamaması adına aldığı bu karar yine de Karayolu Nakliye Birliği'nin endişelerini gidermeye yetmedi. Geçici vize programına ağır vasıta şoförlerinin alınmış olmasını ‘geç ve yetersiz’ bir adım olarak değerlendi. Birliğin yaptığı açıklamaya göre nakliye sektörünün ihtiyacı 100 bin şoförün üzerinde ve gerçekleştirilmesi planlanan alımlar bu ihtiyacı karşılamanın çok uzağında.

İGİLTERE' DEKİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİ GEÇİCİ VİZENİN ÇARE OLMADIĞINI SÖYLÜYOR

Sektördeki problemin acil oluşuna değinen Karayolu Nakliye Birliği, halen çözülememiş olan akaryakıt ve şoför sıkıntısı nedeniyle gelecek hafta bünyelerindeki pek çok firmanın araçlarını hizmete sokabileceğinden endişeli.

İlan edilen planın ülkenin ihtiyaçları için hayli yetersiz olarak tanımlayan sektörün bir diğer aktörü konumundaki İngiltere Parekende Konsorsiyumu, Noalden önce tam kapasite hizmet verebilmeleri için minimum 15 adet kamyon şoförüne ihtiyaçları olduğunu ve hükümetin bu sorunu giderebilmek için önünde sadece 10 gibi kısas bir süre olduğunu dile getirdi. 

İngiltere Ticaret Odası, hükümetin yaptığı geçici vizeyle sınırlı sayıda şoför tedariki hamlesinin ‘yangına bir kova su dökmekle aynı şey olduğunu söyledi. Diğer sektör temsilcileri ise Avrupalı kamyon şoförlerinin İngiltere’de çalışmak istediklerinden emin olmadıklarını ifade etti. 

Sektör temsilcileri sektördeki sorunun kalıcı çözümü için maaşların iyileştirilmesi gerektiğini savunuyor.

YORUM YAZ..
Modal