İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Covid-19 salgınına yakalanıp iyileşmiş ve daha sonraki testleri de negatif çıkan bir hastadan alınan plazmayı başka bir hastanın tedavisinde kullandıklarını, yoğun bakımda durumu ağır ve makineye bağlı olan 56 yaşındaki hastaya uygun olan tüm tedavilerin yapıldığını belirterek şu şekilde konuştu:
"Hastamıza 3,5 gün önce plazmaferez tedavisiyle immün plazma tedavisi uyguladık. Bu tedavi çok ümitvar olduğumuz bir yöntem. Diğer tedavilere ek bir tedavi. Hastayı değerlendirirken ilk baktığımız şey yeni bir tedavi veriyorsak yan etkileri oldu mu, olumsuz etkileri oldu mu, ona bakıyoruz. Bu açıdan baktığımızda hastamıza herhangi bir olumsuz etkisi olmadı, herhangi bir reaksiyon olmadı. Hastanın durumunu kötüleştirecek bir etkisi olmadı, güvenli olduğunu tekrar teyit ettik."
‘DAHA ÇOK HASTAYA UYGULAYACAĞIZ’
Plazma tedavisi konusunda tecrübeli olduklarını, bu yöntemin önceden farklı hastalıkların tedavisinde de uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Kızılay, şunları aktardı:
"Hastamızdan olumlu işaretler aldık. Hem kan parametrelerinde hem de akciğer kapasitesi ve bulgularında kısmi iyileşme işaretleri var. Bir hastayla aldığımız sonuçları genelleştirmek eksik olur, daha çok hastaya uygulayacağız. Bu çok umutlu olduğumuz bir tedavi. Çünkü immün plazma tedavisi daha önce kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA), ebola virüsü, SARS, MERS gibi viral enfeksiyonlarda başarıyla kullanılmış bir tedavi. Turgut Özal Tıp Merkezi'mizde bir yılda 4 ile 5 bin arası plazmaferez tedavisini farklı hastalara uyguluyor ve çok olumlu neticeler alıyoruz. Buradaki birikmiş tecrübeyi Coronavirüste uyguladık. Bu tedaviyi uygun plazma vericileri geldiği müddetçe uygulamaya devam edeceğiz."
‘PLAZMA BAĞIŞÇISI ÇOK ÖNEMLİ’
Rektör, tedavideki asıl önemli olan unsurun plazma bağışçısı olduğunu dile ifade ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Asıl anahtarın plazma bağışı olduğunu vurgulamak istiyorum. İyileşen Coronavirüs hastalarımız, tümüyle iyileştikten sonra testleri negatif olduğundan itibaren, kesin iyileşmeyi kabul ettiğimiz andan itibaren plazma vericisi olabilir. Bu grup hastaları plazma vermeleri için davet ediyorum. Bize gelsinler, başka büyük aferez merkezlerine, Kızılaya gitsinler, nereye yakınlarsa orada plazma versinler. Bu plazma hazırlanacak, diğer tedavilerle birlikte plazmaferezin de faydalı olacağına kanaat getirdiğimiz hastalara ve başka merkezlerdeki hastalara bunlar uygulanabilecek. Biz, merkezimizin tecrübesi dolayısıyla Türkiye'de ilki başlattık. Bu yöntemi, destek tedavisi olarak sürdürmeye devam ediyoruz. Bağışçılar hem kendileri şifaya kavuştular hem de plazma vererek başka hastaların şifaya kavuşmasına vesile olacaklar."
BAĞIŞÇILARA ÖNEMLİ ÇAĞRI
Plazma bağışının hiçbir zararı olmadığının altını çizen Kızılay, "Bağışçımızı bir hafta 10 gün sonra tekrar plazma vermesi için davet ettik. Şu anda nasıl sağlık ordumuz cephede Coronavirüsle savaşıyor, hastaları tedavi etmeye gayret ediyorsa, plazma vericisi olmak da bu orduya büyük bir destek olmak, bu hastalarımıza şifa vermek anlamına geliyor," şeklinde konuştu.