İltihaplı romatizma nedir, belirtileri nelerdir? İltihaplı romatizma için bitkisel öneriler ve doğal tedavi yöntemleri

En yaygın görülen eklem ağrılarından biri olan romatizma, bazı durumlarda iltihaplı romatizma olarak görülmektedir. Eklem sağlığı için büyük bir tehlike olan iltihaplı romatizmaya karşı beslenme önerilerini bir araya getirdik.

07.04.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-11:59)

Kronik bir hastalık olan romatizma, eklemlerde, kaslarda ve yumuşak dokularda iltihap yaşanması durumudur. Sıkça görülen ve iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere ikiye ayrılan hastalık, kendini eklemlerde göstermeye başladı. İltihaplı romatizma ayrıca birçok farklı hastalığı da tetiklemektedir. Eklemlerde ağrı ve şişmeyle başlayan iltihaplı romatizma, ilerleyen dönemlerde şekil bozukluğuna da neden olabilmektedir. İltihaplı romatizma belirtileri aşıdaki gibidir; 

- Eklemlerde kızarıklık ve şişme, sıcaklık hissi, yanma

- Eklemlerde şiddetli ağrı

- Uykudan uyanınca meydana gelen ayak, bacak ve kollarda uyuşma

- İlerleyen dönemlerde şekil bozuklukları

- Yüksek ateş

- Halsizlik, bitkinlik

- Sebepsiz kilo kaybı, uzun süren karın ağrıları, kronik ishal

- Eklem bölgelerinde ve cilt altında romatoid nodülü olarak tanımlanan şişlikler ve yumrular

- Tek ya da çift taraflı kalça ağrıları, gözlerde kızarıklık ve ağrı

İltihaplı romatizma için hangi doktora gidilir?

İltihaplı romatizma teşhisi için, uzman bir hekim tarafından muayene edilerek bir takım testler yapıldıktan sonra iltihaplı romatizma tanısı konulmaktadır. Hastaya bu tanıyı koymak için doktorun romatoloji uzmanı veya iç hastalıkları uzmanı olması gereklidir.

İltihaplı romatizma tedavisi nasıl yapılır?

İltihaplı romatizma için hangi doktora gidilir?

Tedavinin amacı şiddetli ağrı ve şekil bozukluğuna neden olan iltihabı ortadan kaldırmaktır. Hastalık teşhis edildikten sonra vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanılması önemlidir. Peki bu durumda nasıl bir tedavi yöntemi izlenir.

Öncelikle hastalığı durdurmak için nonsteroid antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar uygulanmaya başlanır. Bu ilaçlar ağrıyı dindirir ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçer. İlaç tedavisiyle beraber aynı zamanda fizik tedavi uygulaması da başlar. Fizik tedavinin cevap vermediği durumlarda kortizon desteğine başlanır. Bu uygulama 3 kez yapılır ve bölgedeki ağrı hafifletir. İltihaplı romatizma hastalığı eklemlerde ciddi hasarlara yol açacak şekilde ilerlemiş ise hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi uygulama ile eklemlerin hareket kabiliyeti yeniden kazandırılır ve ağrılar ortadan kaldırılır.

İltihaplı romatizmayla savaşan besinler...

- Isırgan otu, ardıç kozalağı, rezene, mayıs papatyası, lahana yaprağı, menekşe, hardal ve kiraz sapı gibi doğal bitkilerin bu hastalığa karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.

Isırgan otu neye iyi gelir?

- Omega 3 kaynağı olan balığı tüketerek iltihaplı romatizma ağrılarınızı en aza indirebilirsiniz.

- Sülfür ve B vitamini zengini olan yumurta da sağlıklı kemik, eklemler ve dokular için iyi bir kaynaktır.

- Nar suyu tüketmek iltihaplı romatizma şişliklerini ve ağrılarının azaltılmasına fayda sağlamaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal