Vücuda giren herhangi bir cisim ya da kullanılan kimyasal bir madde sebebiyle vücudun herhangi bir yerinde iltihap oluşabilir. Eğer iltihap çok hızlı bir şekilde başlayıp hızlı bir şekilde iyileşme göstermiş ise bu tip iltihaba akut iltihap denmektedir. Fakat iltihap yavaş yavaş ilerleyen ve iyileşmesi daha yavaş olan iltihaplara da kronik iltihap denmektedir.
İLTİHAP NASIL GEÇER?
Vücutta iltihap varlığını gösteren belirtiler ise, iltihap olan yerde kızarıklık, şişkinlik, ağrılı olması, ateş ve iltihaplı olan bölgenin işlevli, bir şekilde kullanılamaması olarak sıralanabilir. Eğer iltihaplanma enfeksiyondan kaynaklanmış ise antibiyotikler ya da antifungal denilen mantar enfeksiyonunu önleyici ilaçlar ve kremler kullanılmaktadır. Eğer kronik iltihaplanma oluşmuş ise içerisinde kortizon bulunan iltihap oluşumunu baskılayıcı ilaçlar uzman hekim tarafından reçete edilecektir.
Margarin kullanmak, işlenmiş şeker gibi gıdalar almak vücutta iltihap oluşumunu tetikleyen etkenler arasındadır. İltihap nasıl geçer sorusunun cevabı ise bol lifli gıdalar tüketerek, somon balığı, domates, yaban mersini, fındık ve zeytin yağı gibi gıdalar da vücutta iltihap oluşumu riskini azaltmaktadır. Bazı iltihaplı hastalıkla örnek vermek gerekirse, akut bronşit, sinüzit –tonsilit, akut apandisit, romatoid artrit, sedef hastalığına dayanan artrit ve gut artrit hastalığı, dermatitler yani egzamalar, astım ve kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), verem (Tüberküloz), diş eti iltihabı, kronik peptik ülser, ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi hastalıklar iltihaplı seyreden hastalıklardır.
KRONİK İLTİHABIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İltihap nasıl geçer cevaplarken kronik iltihabın belirtileri ile devam etmek gerekirse, kas ve eklem ağrıları, sonu gelmeyen halsizlik ve sürekli yorgun olmak, uykusuzluk hali ve baş ağrısı, depresif ruh hali, anksiyete ve davranış bozuklukları gibi belirtilerdir. Vücutta iltihap olduğuna dair tanı, hastadan tıbbi öyküsü alınarak şikayetlerin nasıl ve ne zaman başladığı, en çok hangi şikayetin rahatsız ettiği, daha önce hastanın öyle bir şikayet yaşayıp yaşamadığı ve kullandığı ilaçlar sorgulanır. Sonrasında fiziki muayene ile eklemlerde şişlik, yüksek ateşin olup olmadığı, kızarıklık gibi oluşumların olup olmadığına bakılır.
Sonrasında ise laboratuvar testi istenir. Vücutta iltihap varsa beyaz kan hücreleri artar, savunma hücreleri daha aktif olur. Laboratuvar testleri ile birçok şey incelenebilir. Gerekli durumlarda MR ya da ultrason çekilebilmektedir. İltihap nasıl geçer sorusuna yanıt vermek gerekirse, iltihabın birden fazla sebebi olabilmektedir. Bu yüzden iltihabın kronik mi akut mu olduğu da önemlidir. Kronik iltihabın tedavisinde eklem ağrıları ya da işlev kaybı gibi durumlarda fizik tedavi gereklidir. Akut iltihapta ise rahatlatıcı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kronik iltihap nasıl geçer sorusuna doktorlar kortizon ilaçları ile tedavi uygulamaktadır. İltihap oluşumu bu ilaçlarla baskılanabilir. Ayrıca ağrı kesici, ibuprofen, diklofenak gibi ilaçlar da doktor tarafından reçete edilebilir.