İlk teravih namazı hangi gün başlıyor, cuma mı cumartesi mi? Teravih namazı tarihi

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte her Ramazan toplu bir şekilde gerçekleştirilen ibadetlerden biri olan teravih namazının bu sene Camilerde kılınıp kılınamayacağı merak ediliyor. Son iki yıldır koronavirüs sebebiyle toplu olarak bir şeylerin yapılmasının yasaklanmasının ardından teravih namazı da camilerde kılınamıyordu. Diyanet İşleri, teravih namazlarının camilerde kılınabileceği açıklamasının üzerine birçok vatandaşta ilk teravih namazının ne zaman olduğunu araştırmaya başladı.

31.03.2022-12:12 - (Son Güncelleme: 31.03.2022-12:12) İlk teravih namazı hangi gün başlıyor, cuma mı cumartesi mi? Teravih namazı tarihi

Ramazan ayına çok az bir zaman kala Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan bir açıklama geldi. Son iki yıldır koronavirüsden dolayı Ramazan ayında toplu bir şekilde gerçekleştirilen teravih namazı camilerde kılınamıyordu. Bunun üzerine Diyanet İşlerinden gelen açıklama doğrultusunda bu sene camilerde teravih namazının kılınabileceği açıklaması geldi. Diyanet İşleri tarafından yapılan bu açıklama sonrasında ise birçok vatandaş tarafından ilk teravih namazının hangi gün olduğu merak edilmeye başlandı.

İlk teravih namazı hangi gün başlıyor?

Bu sene teravih namazlarının camilerde kılınabileceğinin açıklanmasının ardından merak edilen konular arasına giren 'ilk teravih namazı hangi gün başlıyor' başlığı sıkça sorulan sorular arasında. Ramazan ayının ilk günü 2 Nisan'a denk gelmesinin üzerine ilk teravihin Cuma mı yoksa Cumartesi günü mü kılınacağı tartışılıyor. 2022 Ramazan ayının ilk teravih namazı 1 Nisan Cuma gecesi kılınacaktır.

Teravih Namazı

Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazı toplu yapılan ibadetler arasında yer alamaktadır. Yani teravih namazının cemaatle birlikte kılınması daha iyidir. Teravih namazı kılınmadan önce yatsı namazının sünneti kılınır. Daha sonra cemaatle birlikte yatsı namazının farzı kılınır ve ardından yatsı namazının son sünneti de kılındıktan sonra müezzin kayyım teravih namazı için nidada bulunur.

Böylelikle imam ile birlikte teravih namazına niyet edilerek başlanır. Diyanet İşleri Başkanlığınca teravih namazının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye edilmiş olsa da 4'er rekat olarak da kılınabilmektedir.

Teravih namazına önce niyet edilerek başlanır. İmam, "Niyet ettim Allahı’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya." diye niyet ederken cemaatte, "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama." şeklinde niyette bulunur.

Teravih namazına niyet ettikten sonra iftidah tekbiri alınır ve erkelerde göbek hizasına kadınlarda ise göğüs hizasına sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde eller bağlanır.

1. Rekat

Sırasıyla imam ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası" okur, sadece imam sessiz "Euzü besmele" çeker ve ardından sesli olarak "Fatiha Suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. İmama uyan cemaat okunanları dinler. Rüku ve secde yapılır. Rüku ve secdelerde cemaat içinden tesbihatları okur. Rükuda 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azîm", secdede de 3 defa "Sübhane Rabbiyel aliyyil Âlâ" der.

2. Rekat

İmam, "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları"nı okur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

İmam hatip ve cemaat "Sübhaneke" sadece imam hatip "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat

Sadece imam hatip "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam hatip ve cemaat "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir.

Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının ardından vitir namazı cemaatle kılınır.

Teravih namazını cemaatle kılmanın hükmü nedir?

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Muhammed (s.a.v.) uygulamasıyla sabittir. Fakat, Peygamber Efendimiz teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış olsa da daha sonra bunun farz olabileceği düşüncesi ile cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177).

Hz. Ömer ise halife olunca, halkın dağınık olarak teravih namazı kıldıklarını görünce yeniden cemaatle birlikte kılınmasının daha uygun olacağını düşünerek, sahabeyle istişare etmiş ve bu namazın cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir âdet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1).

YORUM YAZ..
Modal