Türkiye'nin ilk uzun menzilli füzesi olan BORA, daha önce yapılan başarılı test atışlarının ardından, Irak'ın kuzeyinde 27 Mayıs'ta PKK'ya karşı başlatılan Pençe Harekatı sırasında ve süresince de hedeflerini başarı ile vurdu.
ROKETSAN tarafından geliştirilen ve üretilen BORA füzesi, ordu etki sahası içerisinde yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü sağlıyor. Dikey atış ile hedefi tam isabetle vuran BORA, 280 kilometrenin üzerindeki menzili ile de önemli bir savunma kaynağı konumunda bulunuyor.
BORA Silah Sistemi, gece gündüz tüm hava ve arazi şartlarında görev yapabiliyor. Böylece kullanıcı, şartlar ne olursa olsun, yüksek öncelikli hedefler üzerine yoğun ateşler açarak manevra birliklerine etkin ateş desteği sağlayabiliyor. BORA Silah Sistemi’nin fırlatma aracı 8×8 taktik tekerlekli araç altyapısı ile üstün yol ve arazi hareket kabiliyetine sahip.
Sistemin yüksek otomasyonu sayesinde, kısım komutanı, doldurucu ve sürücü olmak üzere sadece üç kişilik mürettebatla atış görevi gerçekleştirilebiliyor. BORA Silah Sistemi, silah yönetim sistemine entegre ve yüksek teknoloji ürünü tam otomatik navigasyon ve tevcih sistemleri sayesinde, at ve kaç taktiğinin başarıyla uygulanabildiği bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.
BORA Silah Sistemi, bir atış görevinin; hazırlık, planlama, görevlendirme, balistik hesaplama, tevcih gibi faaliyetleri için gerekli olan tüm mekanik, elektrik ve elektronik alt sistemlere sahip. Sistem, kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı marka ve modellerde; araç, telsiz, güç sistemi ve navigasyon sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde, farklı sürümlerde de tasarlanabiliyor.
2.5 ton ağırlığında ve 61 santimetre çapındaki BORA füzesi, kompozit katı yakıt ile çalışıyor. Ayrıca BORA’nın 470 kilo harp başlığı ağırlığı bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Balistik Füze ihtiyacına yönelik geliştirilen BORA füze sistemi ilk olarak 2014’te TSK envanterine girdi. 2017 yılında yapılan resmi açıklama ile 50’den fazla BORA füzesinin TSK envanterinde yer aldığı kaydedildi.
İlk olarak IDEF-2017 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarında sergilenen BORA füze sistemi, 2018’in Aralık ayındaki testlerde 280 kilometre uzaklıktaki hedefi noktasal hassasiyetle vurma başarısını gösterdi.
Savunma Sanayi Başkanlığı, 2019’un Ocak ayında ROKETSAN ile BORA Füze Sistemi Lojistik Destek Projesi’nin imzalandığını duyurmuştu. Proje sayesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan BORA füze sistemlerinin etkin olarak görevde ve tüm fonksiyonlarıyla faal durumda kalması sağlandı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2019’un Mayıs ayında Irak'ın kuzeyinde başlattığı Pençe Harekatı’nda yerli balistik füze 'BORA' ilk kez gerçek bir operasyonda, gerçek bir hedefe, gerçek bir atış yapılarak gönderildi. Böylece BORA, envantere alındıktan kısa bir süre sonrasında başarılı atışları ve katkısıyla kendini kanıtlamış oldu.
BORA Füze Sistemi Teknik Özellikleri
BORA Füzesi, muharebe sahası içerisindeki stratejik hedefler üzerinde etkili ateş gücü oluşturmaktadır.Füze, ROKETSAN üretimi BORA Silah Sistemi’ne ait 8x8 Taktik Tekerlekli Araç ve ROKETSAN Çok Maksatlı Roket Sistemi (ÇMRS) üzerinden atılmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda entegrasyon için uygun arayüze sahip diğer Taktik Tekerlekli Araç platformlarından da fırlatılabilmektedir.
Uygun Hedefler
Yüksek Doğrulukta Tespit Edilmiş Hedefler
Topçu ve Hava Savunma Sistemleri
Radar Mevzileri
Toplanma Bölgeleri
Lojistik Tesisler
Komuta, Kontrol ve Haberleşme Sistemleri
Yüksek Öncelikli Diğer Hedefler
Sistem Özellikleri
Kanıtlanmış Muharebe Yeteneği
7/24 Her Türlü Hava Ve Arazi Şartında Kullanım
Atışa Hazır
Yüksek Doğruluk
Düşük İstenmeyen Etki
Uzun Menzilli Hassas Vuruş Yeteneği
Aldatma ve Karıştırmaya Karşı Çözümler
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.