Çocukların sağlıklı bir hobi edinmelerine, sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinemayla tanışmalarına ve erken yaşta sinema kültürü edinmelerine rehberlik etme amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAK Vakfı tarafından bu yıl ilk defa çevrim içi olarak gerçekleştirilen 16. TÜRSAK Çocuk Filmleri Festivali, konser ve çeşitli söyleşilerle başladı.
Açılış galası öncesi TÜRSAK Vakfı Başkanı ve Yapımcı Elif Dağdeviren ile genç oyuncu Berat Efe Parlar, TÜRSAK Vakfı’nın Instagram hesabında gerçekleştirdikleri canlı yayında 23 Nisan’ın önemi, Çocuk Filmleri Festivali ve Parlar’ın oyunculuğu hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdiler.
SENARYODAN ÇOK ETKİLENDİ
İftarlık Gazoz filmiyle kariyerinde yaşadığı dönüm noktası hakkında açıklamalar yapan Parlar, filmde işlenen dönemi bilmemesine rağmen senaryoyu okuduktan sonra çok etkilendiğini ve rolü bundan dolayı kabul ettiğini belirtti.
Çocuk oyuncu olmanın zorluklarına değinen Parlar, “Çocuk oyuncu olmak hiç kolay değil. Çocukluğumdan bu yana setlerdeyim. Hem okula hem oyunculuğa, hem de aileme ve arkadaşlarıma aynı anda vakit ayırmaya çalışıyorum. İşimi sevdiğim için hiç yorulduğumu düşünmüyorum. Ailem de bu süreçte bana çok destek oluyorlar” ifadelerini kullandı.
Başarılı genç oyuncu Berat Efe Parlar şu anda sinema okuduğunu ve en büyük hayalinin ise tıpkı Cem Yılmaz gibi bir gün kendi çektiği filmde oynamak olduğunu söyledi.
"AMAÇ ÇOCUKLARI SİNEMAYA YÖNLENDİRMEK"
Söyleşinin ardından program, vakfın YouTube hesabı üzerinden festivalin açılış konuşmaları ile devam etti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve TÜRSAK Vakfı Başkanı Elif Dağdeviren’in açılış konuşmalarını yaptığı törenin sunuculuğunu ise oyuncu Ceren Benderlioğlu gerçekleştirdi. Kültür hayatının pek çok farklı kolu olduğunu vurgulayan Ahmet Misbah Demircan, Çocuk Filmleri Festivali’nin hedefinin ise çocukları sinemaya yönlendirmek ve onları bu kültürü taşımalarına olanak sağlamak olduğunu söyledi.
Demircan konuşmasında şu noktalara da değindi: “Türkiye’nin her yeri öykü dolu. Kültür Bakanlığı’nda geçirdiğim 6 aylık süre zarfında da öğrendiğim en büyük şey hikayenin her şey olduğuydu. Ülkemizin her ili birbirinden farklı ve güzel hikayeler barındırıyor. “Filmimin Hikâyesi” yarışmasında da çocuklar bunları yazacak ve belki de geleceğin dahi senaristleri ve yönetmenleri böyle ortaya çıkacak. Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde de şu anda uygulamakta olduğumuz gezici kütüphaneye benzer gezici kültür tırları da oluşturmayı düşünüyoruz çünkü sadece kitap değil, sinema ve müzik de hayatımızın bir parçası”.
FİLMİMİN HİKAYESİ YARIŞMASI
Festivalin açılış konuşmasında söz alan TÜRSAK Vakfı Başkanı Elif Dağdeviren de dünya ve ülke olarak böylesine olağanüstü dönemden geçtiğimiz bir süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na festivale olan desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Yapılan destekler sayesinde kendilerinin de festivali büyük bir motivasyonla gerçekleştirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Dağdeviren, çocukların kısa hikâyeleriyle katılacağı “Filmimin Hikâyesi” yarışmasının tanıtımı ve çağrısını da yaptı.
Festivalin açılış konuşmalarının ardından ise "Bizim Köyün Şarkısı" filmi BKM ve TRT’nin destekleri ile ilk defa TÜRSAK Vakfı YouTube kanalı aracılığıyla tüm çocuklara açık ve ücretsiz olarak erişime açıldı.Bu filmin seçilmesinin nedeni olarak da çocukları sanat, doğa ve tarımla buluşturması idi ki bu da günümüzün farkındalık yaşanan iki konusuna direkt değinmesi şeklinde belirtildi.
Gösterimin ardından ise filmin yönetmeni Tuğçe Soysop ile genç oyuncuları Eda Döğer ve Esat Polat Güler, filmle ilgili keyifli ve dolu dolu bir söyleşi gerçekleşti. Canlı gerçekleştirilen söyleşide, izleyiciler de merak ettikleri soruların cevaplarını öğrendiler.
Festivalin açılış galasının programı Murat Evgin’in çocuklara verdiği canlı konserle son buldu.