İlk baktığınız anda anlam veremeyip, defalarca daha göz gezdirmeniz gereken tuhaf fotoğrafları sizler için derledik
İlk baktığınızda anlam veremeyip defalarca göz atacağınız kareler
İlk baktığınız anda anlam veremeyip, defalarca daha göz gezdirmeniz gereken tuhaf fotoğrafları sizler için derledik.
İşte o enteresan fotoğraflar...
Fotoğraf çekmenin püf noktaları
Bakış noktanızı iyi seçin. bunun için fotoğrafını çekeceğiniz konuyu nasıl göstermek istediğinizi düşünün. sabit bir konunuz varsa (bina, çeşme vs) etrafında biraz dolaştıktan sonra en iyi açısını bulmaya çalışın. perspektif hatalarını hesaba katmayı unutmayın!
Farklı bakış açıları geliştirmeye çalışın. ortalama uzunluktaki bir insanın göz hizası yerine, çok daha yukarıdan ya da aşağıdan da çekimler yapmayı deneyebilirsiniz.
Herhangi bir konunun fotoğrafını çekerken, kompozisyonu yatay ya da dikey oluşturmanız konusunda önceki bilgi ve deneyimleriniz size yol gösterecektir.
Bazı konular yatay çekildiğinde bazıları ise dikey çekildiğinde doğru ve güzel fotoğraf verirler. bunun için ilk başta konunuzu kadrajladığınızda, büyük boşluklar kalıp kalmadığına ve konunuzun kesilen yerlerine bakabilirsiniz.
Çekilecek konuya göre doğru objektif seçimi çok önemlidir. bazı konular yakından, bazıları ise uzaktan fotoğraflanmalıdır. bir futbol karşılaşmasında ya da vahşi hayvan fotoğrafları çekerken mutlaka belli bir uzaklıktan fotoğraf çekmemiz gerekir. bunun için tele objektiflere ihtiyacımız olur. doğru objektif seçimi için, objektif çeşitlerini ve nerelerde işimize yarayıp yaramayacaklarını iyi analiz etmeliyiz.
Özellikle insan fotoğrafları ve portre çekiyorsanız, arka planlarının sade olmasına dikkat edin. karışık bir arka plan, konumuzla karışacak ve belirginlikten uzak, seçici olmayan sıradan bir fotoğraf karesi olacaktır.
Yakından tanıdığınız ya da ilk defa karşılaştığınız birinin fotoğrafını çekerken konunuzu rahatlatmaya çalışın. kendinizden emin olun ve karşınızdaki kişiyle bir şekilde iletişim kurmaya çalışın. fotoğraf çekerken kurulan iletişim sadece konuşarak değil, göz temasıyla ya da beden diliyle de yapılabilir.
Yakından çektiğiniz portre fotoğraflarda göze netlik yapın. gözlerin net çıkması diğer alanlardan çok daha önemlidir.
Fotoğraf konunuza göre deklanşöre basma anınız değişebilir. bir manzara ya da hatıra fotoğrafında başka, hız ve hareket olan fotoğraf konularında ise çok daha dikkatli deklanşöre basmak gerekir.
Kısaca “kritik an” dediğimiz konu, zamanlama ile ilgilidir. konunuzu veya olayı iyi takip ederek en can alıcı noktasında deklanşöre basılmalıdır.
Bir daha tekrarlanamayacak önemli bir konu çekiliyorsa mutlaka deneme çekimi yapın ve normal zamanlardan daha fazla sayıda fotoğraf çekin.
Güneşin tam tepede olduğu saatlerde (daha çok 12.00 ile 14.00 arası) mümkünse fotoğraf çekmemeye çalışın. özellikle insan fotoğrafları üzerinde hoş olmayan sert gölgeler belirginleşebilir.
Fotoğraf çekmek için geniş vaktiniz varsa, yanınızda bir tripod taşıyarak fotoğraflarınızı tripod ile çekin. böylece kadrajlarınızı daha kontrollü yapma ve yüksek diyafram değerleri kullanma imkanınız olur.