Uzmanlar her yenidoğan bebeğin muhakkak ilk 6 ayda anne sütü içmesi gerektiğini, ek gıdaya da bu süreçten sonra başlanılmasını öneriyor. Anne sütünü yeterli miktarda içen bebeklerin gelişimlerinde problemlerle karşılaşmaları az görülür.
ANNE SÜTÜ ÇOK ÖNEMLİ
Anne sütü, bebeklerin beslenmesinde asla yeri doldurulamayacak doğal ve faydalı bir besindir. Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. İlke Mungan Akın, yaptığı açıklamada anne sütünün hayat boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin, gelişimin, sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için vazgeçilemez bir unsurdur.
Bebek ve çocuk sağlığında yapılan hataların, yanlış anne sütü uygulamalarına karşı önlemlerin alınması ve bilgilerin doğru olması için "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları" programı kapsamında her yıl 1-7 Ekim haftasının "Emzirme Haftası" olarak kutlandığını belirtti.
EMZİRMEYE GEÇ BAŞLAMAK ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
Doç. Dr. Akın, "Bebekler için optimal beslenme, ilk 6 ay sadece anne sütünün verilmesiyle, daha sonra 2 yaşına kadar yeterli ve uygun tamamlayıcı besinlerle birlikte anne sütüne devam edilmesiyle mümkündür. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan ideal, özgün ve doğal bir besindir. Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği, bebeğin gebelik haftasına, doğum ağırlığına ve ayına uygun değişim göstermesidir." açıklamasını yaptı.
Anne sütünün yararlarını anlatmaya devam eden Akın, "Anne sütü, başta beslenme olmak üzere bebek ve anneye sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok yarar sağlar. Küresel ölçekte, maalesef 6 aydan küçük bebeklerin sadece yüzde 43'ü anne sütüyle beslenmektedir. Hiç emzirilmeyen bebeklerin ölüm olasılığı, yalnızca anne sütüyle beslenenlere göre 14 kat fazladır. Emzirmeye başlanması ne kadar gecikirse çocuğun ilk 1 ayda ölme riski artmaktadır. UNICEF'in açıklamasına göre, dünyaya yeni gelen her iki bebekten birine doğumu izleyen 1 saat içinde anne sütü verilmiyor ve bu durum onları hastalık ve ölüm riskinden koruyacak temel besinlerden ve antikorlardan yoksun bırakıyor." dedi.