Anne olmayı düşünen fakat daha ileri yaşlarda olmasını isteyen kadınların yumurtalıklarına müdahale edilerek yumurtaların dondurulması, ileri yaşlarda anne olmaya olanak sağlıyor.
Yumurtaların dondurulması ile ilgili açıklama yapan Dr. Mustafa Bahçeci, yumurta dondurma yönteminin, kadınların üreme potansiyellerini korumak için tavsiye edildiğini ve ileri yaşta anne olmak isteyen kadınlara önerildiğini aktardı. Yumurta sayısı ve kalitesi, ilerleyen yaşlarda azaldığı için, erken yaşlarda müdahale edildiğinde ileri yaşlarda kullanmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Bahçeci, ‘Bu yüzden yumurta dondurma işlemini isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları daha doğru olacaktır. Çünkü 35 yaşından sonra yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi hızlı bir şekilde azalmaya başlar. Burada şunu belirtmeliyim ki; bu durum yumurta dondurma işlemi 35 yaşından sonra yapılamaz anlamına gelmiyor’ cümlelerine yer verdi.
KİMLER YAPABİLİR?
Yumurta dondurma işlemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bahçeci, ‘Yumurtalık rezervi ve kalitesi kadından kadına farklılık gösterir. Bu yüzden; kadının yumurta dondurma işlemi için uygun aday olup olmadığı birçok faktöre bağlıdır.’ ifadelerini kullandı. Tüp bebek uzmanı tarafından değerlendirme yapılmasını söyleyen Dr. Bahçeci, yumurta dondurma işleminin sadece bekar kadınlara uygulandığını söyleyerek, evli kadınlarda ise embriyo dondurma işleminin yapıldığını belirtti. Günümüz teknolojisi aracılığıyla, yumurtalık rezervinin doğru tespit edildiğini aktaran Prof. Dr. Bahçeci, ‘Biliyoruz ki; bazı kadınlarda yumurtalık rezervi beklenenden daha erken yaşlarda azalmaktadır. Düşük yumurtalık rezervi tanısı konmuş kadınlar yumurta dondurabilirler. Bazen tıbbi gereklilik durumlarında da yumurta dondurma işlemi önerilmektedir. Ne yazık ki; kadınların bir kısmına erken yaşlarda kanser tanısı konulmaktadır. Kanser tedavisi için kullanılan radyoterapi ve kemoterapi kadının yumurtalık rezervi üzerine olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu kadınlarda kanser tedavisi öncesi yumurta dondurma işlemi yapıldığı takdirde tedavi sonrası çocuk sahibi olma şansları önemli ölçüde artırılır’ açıklamasını yaptı.
TEDAVİ YAKLAŞIK 10-12 GÜN SÜRER
Yumurta dondurma işleminin tedavisinin yaklaşık 10-12 gün sürdüğünü belirten Bahçeci, hastanın belli aralıklarla kontrole gelmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Tedavinin bitiminde büyüyen yumurtaları anestezi altında topluyoruz. Toplanan yumurtalar mikroskop altında inceleniyor ve olgun olan yumurtalar donduruluyor. Hastanın yaşına ve yumurtalık rezervine göre tedavi sayısı ve protokolü belirlenir’ ifadelerini kullandı.