Bazı besinler ilaçlarla etkileşime girdiklerinde olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, en sık rastlanılan besin ilaç etkileşimi hakkında bizleri bilgilendirdi. İşte detaylar...
ÖLÜMCÜL SONUÇLARA YOL AÇABİLİR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman; "Bazı besinler, ilaçların metabolizmadaki davranışlarını değiştirebiliyor. Besin-ilaç etkileşimi sonucunda ilacın etkisi azalabildiği gibi, artabiliyor da; hatta zehirlenmeye ve ölümcül sonuçlara dahi neden olabiliyor" dedi.
EN AZ 2 SAAT GEÇMELİ
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiyotiklerin etkisini azaltabiliyor. Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
MİDE HASSASİYETİNİ ARTIRIR
Kafeinli içecekler veya domates gibi asitli besinler antibiyotiklerle birlikte ya da yakın zamanda alındığında mide hassasiyetini artırabilir. Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu.
DEMİR EMİLİMİNİ ENGELLİYOR
Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin. Aynı durum çay, kahve ve kırmızı şarapta bulunan tanen adlı madde için de geçerli. Bu madde demir ilaçları ile birlikte alındığında demir emilimini engelliyor.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.