İkinci Kez Isıtılıp Yenildiğinde Zehirliyor!

Kalan yemekleri israf etmemek için daha sonra ısıtıp yemek aslında iyi bir yöntemdir. Ancak bazı besinler tekrar ısıtılıp tüketildiği zaman zehirleyebiliyor. Besinlerin tekrar ısıtılması gıda kalitesini düşürerek bakteri üremesine neden olur. İşte ısıtılan yemeklere dair bilmeniz gerekenler…

22.02.2020-15:37 - (Son Güncelleme: 22.02.2020-15:23) İkinci Kez Isıtılıp Yenildiğinde Zehirliyor!

Gün içerisinde tüketilen öğünlerden artan yemeklerin en kısa sürede buzdolabına konulması gerektiğini kaydeden Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, özellikle tavuk, dana eti, yumurta gibi yüksek risk teşkil eden gıdaların yanı sıra neredeyse tüm gıdaların neden olabileceğini hatırlattı.

‘EĞER UZUN SÜRE ODA SICAKLIĞINDA KALDIYSA’

“Bakterilerin yaşayabilmeleri için nem gerekir, tüketilen tüm gıdalarda bakterilerin ihtiyacı kadar nem oranı bulunur. Bu da gıdaları bakteriler için ideal üreme ortamları yapar” diyen Uzunoğlu, “Pişirilen veya çiğ halde tüketime hazırlanan yiyeceklerin artanları eğer uzun süre oda sıcaklığında kaldıysa kesinlikle tüketilmemeli. Buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler de tüketilecek kadarı ısıtılmalı. Piştikten sonra uzun süre muhafaza edilmesi gereken yiyecekler ise derin dondurucuya konarak saklanabilir. Ancak çözdürüldükten sonra ısıtılıp hemen tüketilmeli” dedi.

ÇÖZDÜRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yeniden tüketim için buzdolabından alınan gıdalarda çözdürme işleminin oda sıcaklığında bekletilerek yapılmaması gerektiği konusunda da ikazda bulunan Uzunoğlu, “Oda sıcaklığında bekleyen gıdaların tamamı çözünene kadar eriyen ve hava ile temas halinde olan kısmında bakteri üretimi başlar. Bu sebeple çözdürme için buzdolabı kullanılmalı veya mikrodalganın çözdürme özelliği kullanılarak çözülen gıda hemen tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

GIDA ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLUYOR

Gıda zehirlenmelerinde en sık görülen nedenlerden olan çapraz bulaşmaya da dikkat çeken Merve İşeri Uzunoğlu, “Çapraz bulaşma hazırlık veya üretim esnasında gıdaya etraftaki başka bir kaynaktan zararlı bakteri bulaşmasıdır. Bu bakteriler yapılarına bağlı olarak ısı yoluyla, pişirme ile ölmektedir. Çapraz bulaşmayı önlemek için pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı halde ve özellikle kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölümde muhafaza etmek gerekir” diye ekledi.

İKİNCİ DEFA ISITILDIĞINDA ZEHİRLEYEN BESİNLER

Bazı besinlerin pişirildiği zaman tamamen tüketilmesi gerekir. Çünkü ikinci kez ısıtılıp tüketildiğinde zehirleme olasılığı oldukça yüksektir. İşte uzmanlara göre ikinci kez ısıtılıp tüketildiği zaman zehirleme ihtimali yüksek olan o besinler: Ispanak, mantar, yumurta, tavuk, kereviz, pancar, patates, pirinç.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal