Dünyadaki altın rezervlerinin azalmasına rağmen talebin artıyor oluşu, altın üreticilerini farklı yerlere itti. Altının pahalılaşmasıyla birlikte yeni altın kaynağı bulmaya çalışan üreticiler, kaynağı cep telefonlarında buldu. İkinci el telefonlar altın değerine çıkıyor.
İKİNCİ EL CEP TELEFONLARI ALTIN DEĞERİNDE
Madeni para üreten şirket Royal Mint, e-atıkları altına çevirmek için atağa geçti. Şirket, e atıkları değerli metallere dönüştürebilen teknoloji firması Kanadalı Excir ile anlaştı. Bu anlaşmayla birlikte atıkların çevreyi daha az kirletmesi ön görülüyor.
Royal Mint bu sayede sürdürülebilir ilk değerli metal üretimini başlatmak istiyor. Royal Mint, Telefon ve dizüstü bilgisayarlar gibi atılan elektronik cihazların devre kartlarında bulunan atıklardan değerli metallere dönüştürmek için kimya temelli teknolojiye dayanan bir santral kurma peşinde. Yeni teknolojinin denemelerinde 999 saflıkta altın üretildiği paylaşıldı. Altın dışında e atıklardan paladyum, gümüş ve bakır da geri kazanılabiliyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR İLK ALTIN ÜRETİMİ
Dünya genelinde her yıl 50 milyon tonu aşkın elektronik atık ortaya çıkıyor. Bu atıkların sadece yüzde 20’sinden geri dönüşüm yapılıyor. Bu e-atıkların içinde 57 milyar dolar değerinde altın, gümüş, paladyum gibi değerli metaller boşa gidiyor.
İngiltere’de bir üretici, e atıklardan artık altın üretiyor. Şu an denemeler yapılsa da küresel çapta herkesin kullanması isteniyor. Yeni teknoloji, kullanılmayan elektronik cihazların içindeki metali saniyeler içinde ayıklayabiliyor. Elektronik aletleri çöpe atmak yerine içinden metal çıkartıyorlar.
SAF ALTIN ELDE EDİLİYOR
999.9 saflıkta altın edilmesiyle birlikte gümüş ve paladyumun da aynı saflıkta elde edileceği konusunda şirket ümitli. Şirket, çevreye ciddi etki veren e atık sorununa bir son vermek istediğini belirtiyor. Royal Mint’in CEO’su Anne Jessopp Teknolojinin sürdürülebilir, geleceğe odaklı ve yüksek kaliteli olduğunu düşünüyor. Jessopp, "Bu teknolojinin potansiyeli çok büyük, elektronik atıkların etkisini azaltıyor, değerli ürünleri koruyor ve döngüsel bir ekonomiyi yönlendirmeye yardımcı olacak yeni beceriler geliştiriyor." Açıklamasında bulundu. Teknoloji daha yeni ama bilim insanları ve kimyagerler bu teknoloji üstünde canla başla çalışıyor. Ayıklama teknolojisi biraz tanındıktan sonra insanların kullanmadıkları telefonlarını para karşılığı altın üreticilerine satacaklarını düşünmek hiç de zor değil.