İkinci el piyasasının şişmesiyle birlikte ikinci el araç satışlarında hile hurdaya bulaşıldığı haberleri geliyor. Peki, ikinci el araba alırken kandırılmamak için ne yapmak gerekiyor?
İkinci el otomobil piyasası, şu an en çok merak edilen konuların başında geliyor. Çip krizi sonucu sıfır araba stoklarının tükenmesi, büyük fabrikaların çip olmadığı için otomobil üretimini kapatması sonucu sıfır araba alacak müşteri de ikinci el otomobil piyasasına yöneldi. Sıfır araba alanların da sektöre girmesiyle birlikte ikinci el araba fiyatlarında artış, çok endişe verici.
ÇİP KRİZİ BU DOLANDIRICILIKLARI YARATTI
Stokçular ve çip krizi sebebiyle birlikte araç yokluğu sonucu fiyatlarda inanılmaz bir artış söz konusu. Uzmanlar, bu araç yokluğu sebebiyle birçok aracın hasar kaydı yok olarak satıldığını, ikinci el piyasasındaki araçların yüzde 80'inin hasarsız olarak kaydedildiğini söyledi. Özellikle satıcılar, tek taraflı kazaya karışan araçlarını sigorta şirketlerine bildirmeyip, tamir ettirmeden ya da tamir ettirip hasarsız olarak satıyorlar. Bunun önüne geçilmesi için tam kapsamlı rapor istenmesi şarttır.
İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?
Cevap ne yazık ki hayır. Çip krizinin 2022'nin en erken ilk çeyreğinde bitmesi ön görülüyorken ikinci el otomobil fiyatlarının düşmesi beklenmiyor. Bu yüzden ikinci el piyasası hareketli günler geçirecek. İkinci el piyasasında müşteriler çoğalırken, insanların iyi niyetini suiistimal edecek insanlar; fırsat kapısı gören insanlar da çoğalıyor. Birçok düzenbazlıkla arabaların kendi özelliklerinin dışında yanlış özellikler söyleyerek arabaları satıyorlar. İşte uyanık olmanız gereken noktalar.
İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINI KORUYAN KANUNLAR
- Aracın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; Satılanı (ayıplı aracı) geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme (satış bedelini iade) seçimlik hakkını kullanabilir.
- Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurarak hasarlı aracı hasarsız gösteren satıcılar mahkemeye verilebilir.
- Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici, satılanı iade etmeye hazır olduğunu bildirip sözleşmeden vazgeçebilir
- Hasarlı aracın hasarsız olarak gösterilerek satılması, direkt olarak satıcının sorumluluğundadır.
- Dava açmanın zamanaşımı süresi 2 yıldır. 2 yıl içerisinde satıcıya dava açılabilir.