İki bayram arası düğün olur mu, neden olmaz? Bayram aralarında nikah uğursuzluk getirir mi?

Yeni evlenecek çiftler düğün hazırlıklarını yaparken düğün tarihlerini de etkileyen bazı faktörler bulunuyor. Bazı çiftler ‘iki bayram arası düğün yapılmaz’ sözünü dikkate alarak düğün tarihlerini buna göre belirliyor. Peki, bu sözün dini bir dayanağı var mı? İki bayram arası düğün olur mu? İki bayram arası düğün yapılması uğursuzluk getirir mi? İşte merak edilen o soruların yanıtları…

26.04.2022-00:20 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-00:20) İki bayram arası düğün olur mu, neden olmaz? Bayram aralarında nikah uğursuzluk getirir mi?

Ramazan Bayramı yaklaşırken, özellikle düğün hazırlığı yapan çiftlerin merak ettiği bir konu gündeme geldi. Uzun yıllardır söylenen “iki bayram arası düğün yapılmaz” sözü tartışma konusu oldu. Evlilik hazırlığı yapan çiftler, iki bayram arasında düğün yapılır mı? İki bayram arası düğün yapmak uğursuzluk getirir mi? Gibi sorulara yanıt arıyor.

Resmi kayıtlara göre Türkiye’de gerçekleşen evliliklerin çoğu Ağustos ve Eylül aylarında yapılmaktadır. Çiftler nikah masasına oturmak için genellikle yaz aylarını tercih ederken, bazı inanışlar da düğün tarihlerini etkilemektedir. Halk arasında iki bayram arasında düğün yapmanın uğursuzluk getireceği yönündeki inanış birçok çiftin düğün tarihlerini değiştirmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle evlilik hazırlığı yapan çiftler bu sözün dini bir dayanağı olup olmadığını merak ediyor.

Merak edilen konuyla alakalı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan bir cevap geldi. Kurula sıkça sorulan sorular arasında yer alan ‘ki bayram arası düğün yapılır mı?’ sorusuna verilen yanıt merak edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun cevabına göre, bu inanışın hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Kurul, evlilik hayali kuran çiftleri kara kara düşündüren konuya açıklık getirerek sevindiren haberi verdi. Yapılan açıklamada, iki bayram arası düğün yapmanın dinen hiçbir sakıncası olmadığı belirtildi. Ayrıca, peygamber efendimizin eşi HZ. Aişe ile şevval ayında evlendiğini vurgulayan açıklamada, şartların uygun olması halinde yılın her günü düğün yapılabileceği ifade edildi.

Düğün

İki bayram arası düğün yapılmaz sözünün nereden geldiği de merak edildi. Araştırmalara göre, bu sözün kaynağı İslamiyet’ten öncesine kadar uzanmaktadır. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında şevval ayında (Ramazan ayından sonra) bir veba salgını başlar. Salgın çok sayıda kişinin ölümüne neden olur ve yaşananların ardından şevval ayının uğursuz olduğuna inanılır. O günden bu güne kadar da iki bayram arasında düğün yapmanın uğursuz olduğuna inanılmaktadır.

Konuyla alakalı olarak ayrıca, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu da açıklamalarda bulundu. Bu tür inanışların halk arasında yayılan hurafeler olduğunu söyleyen Kırbaşoğlu, Anadolu topraklarının genel folklorik kültürünün yanı sıra Şaman kültürünün de etkileri olduğu varsaymaktadır. Dini açıdan, iki bayram arasında düğün yapılmasına engel teşkil eden hiçbir kuralın olmadığını belirten Kırbaşoğlu, herkesin yılın 365 günü gönül rahatlığıyla evlenebileceğini ifade etti.

Çiftler yaz aylarını tercih ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, çiftler nikah masasına oturmak için çoğunlukla yaz aylarını tercih ediyor. Yurt genelinde her yıl ortalama 600 bin çift nikah masasına oturuyor. Evlenen bu 600 bin çiftten üçte biri, düğünlerini yaz aylarında yapıyor. Yaz aylarının ardından en çok tercih edilen aylar sıralamasında ikinci sırada sonbahar ayları yer alıyor. Çiftler evlilik için üçünü olarak ilkbahar aylarını tercih ederken son sırada kış ayları yer alıyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal