İhtiyaç kredisinden daha çok talep görüyordu: Kredi kartında o dönem bitti sert düşüş yaşandı

Kredi ve kredi kartı harcamalarındaki aşırı artışın önüne geçmek isteyen ekonomi yönetimi, kredi kartı nakit avans çekimlerinde azami faiz oranları ile gecikme faiz oranlarını yükseltmişti. Yapılan düzenlemeler sonrasında nakit çekimlerde son 3 ayda büyük düşüş yaşandı. İşte detaylar…

30.07.2024-09:53 - (Son Güncelleme: 30.07.2024-09:53) İhtiyaç kredisinden daha çok talep görüyordu: Kredi kartında o dönem bitti sert düşüş yaşandı

Kredi kartı nakit avans çekimleri son 3 ayda dibe vurdu. Sıkı para politikası ve yüksek enflasyon, yılın özellikle ilk çeyreğinde kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına olan ilgiyi artırdı. Ancak, 16 Mart'tan itibaren uygulamaya konulan yüzde 5 faiz oranı ve gecikme faizinin yüzde 5,3’e çıkarılması, bu eğilimi önemli ölçüde değiştirdi. Özellikle kredi kartından nakit çekim faizlerinin yükseltilmesi, bu alanda belirgin bir azalmaya yol açtı.

Düzenlemeler sonrası krediye yönelim azaldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartından nakit çekim işlemleri, birinci çeyreğe kıyasla yüzde 50,11 azaldı. Reel olarak bu düşüş yüzde 54 olarak hesaplandı.

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan haberde, BKM verilerine göre geçen yılın ilk çeyreğinde 182.9 milyar lira olan kredi kartından nakit çekim miktarı, bu yılın ilk çeyreğinde büyük bir artış gösterdi. Ocak ayında 116.15 milyar lira, Şubat ayında 121.25 milyar lira olan nakit çekim, Mart ortasındaki faiz artışının ardından 89.33 milyar liraya düştü. Böylece, bu yılın ilk çeyreğinde kredi kartından nakit çekim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,65, geçen yılın son çeyreğine göre ise yüzde 21,6 arttı.

İhtiyaç kredisinden daha çok talep görüyordu: Kredi kartında o dönem bitti sert düşüş yaşandı

Nakit avans çekimi yılın ikinci çeyreğinde düştü

Bu yılın ilk çeyreğinde kredi kartından nakit çekim toplamda 326.74 milyar liraya ulaştı. İlk çeyrekteki yüzde 15,06 tüketici enflasyonundan arındırıldığında, 2023 sonuna göre kredi kartından nakit çekimde reel artış yüzde 5,68 oldu. Ancak, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartından nakit çekim yavaşlamaya devam etti. Nisan ayında 52 milyar lira, Mayıs ayında 58.5 milyar lira, Haziran ayında ise 53.4 milyar lira kredi kartından nakit çekim gerçekleştirildi. Böylece, ikinci çeyrekte toplam nakit çekim miktarı 162.99 milyar liraya geriledi.

Yılın ilk çeyreğine göre ikinci çeyrekte yüzde 50,11 azalan kredi kartından nakit çekim, iki çeyrek arasındaki yüzde 8,4 tüketici enflasyonundan arındırıldığında reel olarak yüzde 54 düştü. Hedeflendiği gibi, kredi kartından nakit çekimlerde ikinci çeyrekte sert bir düşüş yaşandı.

Alışveriş harcamalarında da azalma bekleniyor

Ancak, kredi kartından alışveriş harcamalarında istenilen seviyede bir ivme kaybı gözlemlenmedi. Kredi kartlarında geçerli azami akdi faiz oranı yüzde 4,25, gecikme faiz oranı ise yüzde 4,55 seviyesinde. BKM verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde kredi kartıyla yapılan alışverişler 2 trilyon 565 milyar 490 milyon liraya ulaştı. Bu, geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 18,4’lük bir artışa işaret ederken, enflasyondan arındırıldığında reel artış yüzde 2,90 olarak hesaplandı.

Sonuç olarak, sıkı para politikası ve faiz artırımları, kredi kartından nakit çekimlerde belirgin bir azalmaya yol açtı. Ancak, alışveriş harcamalarında beklenen ivme kaybı henüz istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Bu durum, gelecekteki ekonomik politikaların ve tüketici davranışlarının nasıl şekilleneceğine dair önemli ipuçları sunuyor.

YORUM YAZ..
Modal