İhbar süresinde işçi ve işveren birbirlerine karşı sorumludur. Bu sorumlulukları ihlal eden taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.
İhbar Süreleri Ne Kadardır?
İhbar süresi kıdemi 6 aya kadar olan işçiler için 2 hafta. Kıdemi 6 aydan 1,5 yıla kadar olanlar için 4 hafta, kıdemi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olanlar için 6 hafta ve 3 yıldan fazla kıdemi olanlar için 8 hafta olarak hesaplanmıştır. Bu süreler işçinin işten ayrılma kararı verildikten sonra çalışması gereken süreyi ifade etmektedir. İhbar tazminatı da bu sürelere göre hesaplanmaktadır. İşçinin bir günlük ücretiyle bu süreler çarpılarak elde edilir ve ortaya çıkan bu rakam ihbar tazminatını oluşturmaktadır.
İhbar Sürelerinin Bölünmezliği ilkesi Nedir?
İhbar süresi belirlendikten sonra ilk başta bir karar verilmesi gerekir. Yani ya ihbar süresinin hepsi işçi çalışarak karşılayacak yada işveren işçinin ihbar süresine ilişkin tutarı yani ihbar tazminatını ödeyerek işçiyi işten çıkarabilir. Yani bu işçi bu sürenin bir kısmını çalışıp bir kısmının da parasını alamaz. Yani ihbar süresinin bölünmezliği ilkesi bulunmaktadır ve buna aykırı sözleşme yapılamaz.
İhbar Süresinin Amacı Nedir?
İhbar süresinin amacı işveren açısından yeni bir işçi bulmak için süre anlamı taşırken işçi için de yeni bir iş aramak için fırsat sunmaktadır. Yani işçinin ve işverenin haklarını koruma amacı güdülür. Bu ihbar süresi boyunca işçi günlük 2 saat iş arama fırsatı elde eder. İşçinin çalıştığı zamanlarda ise işveren de yeni bir işçi bulma fırsatı elde eder.