İftar sofraları Ramazan ayının en vazgeçilmezlerinden birisidir. Ramazanın 4. gün iftar sofrasına ne hazırlasan bugün ne pişirsem diye soruyorsanız haberimizin detayında sunduğumuz menüleri uygulayabilir, tarifleri ile birlikte de mükemmel bir iftar sofrası hazırlayabilirsiniz.
İftarda ne pişirsem diyenlere: 4. Gün iftar menüsü
Çeşmi Nigar Çorbası Hünkârbeğendi
Pirinç pilavı
Cacık
Mevsim salata
Sütlaç
Çeşmi Nigar çorbası tarifi:
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek 1 tane soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
Tuz
Sıcak su
Terbiye için
1 su bardağı süt 1 adet yumurta sarısı
Yarım limonun suyu
Sos için
2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Nane ve Pul biber
Yapılışı:
İlk olarak mercimekler haşlanır. Mercimekler haşlanırken diğer tarafta sopanlar küçük küçük doğranır. Zeytinyağı konulan tencerede ilk önce soğanlar kavrulur. Daha sonra un eklenir ve kavurmaya devam edilir. Un kokusu çıktıktan sonra haşlanmış mercimekler suyu ile birlikte tencereye ilave edilir. Tuzunu da ilave ettikten sonra 10 dakika kadar orta ateşte kaynatılır.
Çorba kaynadıktan sonra rondodan geçirilir. Diğer tarafta da süt, yumurta sarısı ve limon suyunda çorbanın terbiyesi hazırlanır ve rondodan geçirilmiş çorbaya ilave edilir.
Sosu için tereyağı ve zeytinyağını bir tavada erittikten sonra üzerine salça, nane ve pul biber eklenir ve kavrulur. Kaynamış çorbaya sos tencereye eklenir ve servise hazır hale getirilir.
Hünkar Beğendi Tarifi:
Malzemeler
600 gram göre dana eti 2 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Beğendi için;
4 adet orta boy patlıcan 1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Yapılışı
4 adet orta boy patlıcan bıçakla delikler açılarak fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derecede 20 dakika bekletin. Fırından çıkardığınız patlıcanları bir kaba alın ve kabuklarından ayırın. Diğer tarafta tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyun ve üzerine 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleştikten sonra doğranmış 4 diş sarımsağı ekleyin. Daha sonra 600 gram kuşbaşı dana veya kuzu etini ilave edip karıştırarak pişirin. Etler suyunu salıp çekemeye başlayana kadar pişirmeye devam edin.
1 yemek kaşığı salça, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber ile 3 doğranmış domatesi etlerin üzerine ekleyin, 2 su bardağı suyu da ekledikten sonra etler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
Beğendinin yapılışı
1 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilir. Üzerine 1,5 yemek kaşığı un azar azar ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Bunun üzerine kabuklarından ayırdığınız patlıcanlar eklenir. Patlıcanların ardından 1,5 su bardağı süt yavaş yavaş ilave edilir ve sürekli olarak karıştırılır.
Son olarak yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri patlıcanların üzerine eklenir ve karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır. Tabağa aldığını beğendinin üzerine yumuşacık pişmiş etler konulur ve servis edilir. Afiyet olsun..