İdrar yolu enfeksiyonu idrar yollarında meydana gelen iltihaplı durumlara denir. İltihabın ortaya çıkmasında çok sayıda neden sayılabilir. Peki idrar yolu enfeksiyonu nedir? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu nedir? İdrar yollarında ortaya çıkan iltihaplara idrar yolu enfeksiyonu denir. Kadın, çocuk ve erkeklerde görülebilen idrar yolu enfeksiyonu daha çok idrar yollarında görülür.
Alt idrar yolu enfeksiyonlarında meydana gelen iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra olarak adlandırılan idrar yolu bölgesinde görülür. Mesanede meydana gelen idrar yolu iltihabı sistit olarak isimlendirilir. Sistit alt idrar yollarında görülen enfeksiyonun en sık gelişme şeklidir. Alt idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlar genellikle zararsızdır.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Maydanoz tüketmek enfeksiyona iyi gelebilecek besinlerden biridir. Öte yandan limon, elma sirkesi, kereviz tohumu, yaban mersini ve bol su da idrar yolu enfeksiyonuna iyi geliyor. Ancak enfeksiyon belirtileri görüldüğünde en kısa sürede doktora görünmek elbette en kesin çözüm olacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
İdrar yolları iltihabı belirtileri neler? İdrar yolu enfeksiyonu semptomları arasında en çok öne çıkan nokta çok sık bir şekilde idrara çıkmadır.
-İdrarda yanma ya da ağrı
-İdrar yaparken ağrı, kanama
-İdrarın tutulmasında zorlanma
-Özellikle alt karın bölgesinde şiddetli ağrılar
-İdrar debisinde çok açık bir biçimde görülen azalma da belirtiler arasındadır.
İdrar yolu enefksiyonu nasıl geçer?
Alt idrar yolunda meydana gelen komplikasyonsuz iltihaplar kolay tedavi edilebilir. Geç kalınmamış müdahale sayesinde hızlı iyileşir. Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının yüzde 30'u ila 50'si hasar bırakmadan ve kendiliğinden iyileşse de, rahatsızlık verici klinik belirtileri daha hızlı azaltmak ve patojenleri tamamen yok etmek için ağızdan antibiyotik tedavisi önerilmektedir.
Öte yandan idrar yollarında, böbrek tutulumu ile beraber gelişen enfeksiyonlara eğer erken dönemde müdahale edilmezse kalıcı hasarlara neden olabilir.
İdrar esnasında ağrı ya da yanma hissi varsa, idrar kesik kesik yapılabiliyorsa, idrarda kan görülüyorsa ya da sonradan ciddi karın ağrısı yaşanıyorsa mutlaka doktor ziyareti gerekir.
Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonları tedavisi daha çok antibiyotikle yapılır.
Antibiyotik kullanımından sonra, iltihap birkaç gün içerisinde iyileşme belirtisi göstererek gerilemeye başlar.
İdrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması durumunda antibiyotik tedavisinin dozunu artırmak gerekebilir.
Hamileler, diyabet hastaları, bağışıklığı baskılanmış bireyler ve çocuklarda tedavi şartlara en uygun şekilde planlanır.