İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar yolu enfeksiyonları sıklıkla yaşanan sağlık problemlerinden biridir. Peki, idrar yolu enfeksiyonu nedir, nasıl oluşur, idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer?

06.08.2020-15:00 - (Son Güncelleme: 09.07.2021-17:21)

Özellikle yaz aylarında artmaya başlayan idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediğinde böbreklere ulaşarak ölüme bile neden olabilmektedir. Her 2 kadından birinde idrar yolu enfeksiyonu görülürken her 100 erkekten sadece 14'ünde görülmektedir. Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyon belirtilerinden sadece birinin bile görülmesi durumunda doktora başvurulması konusunda uyarıyor. İşte idrar yolu enfeksiyonu hakkında merak edilenler...

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NASIL OLUŞUR?

İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle böbrekler, mesane ve üretraya, kalın bağırsak florasında bulunan bakterilerin yerleşmesi sonucunda oluşur. Üretra ve mesanede bulunan enfeksiyona 'alt idrar yolu enfeksiyonu' adı verilirken, böbreklerde görülen enfeksiyon ise 'üst idrar yolları enfeksiyonu' denilmektedir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediğinde bakteriler böbreğe ve kana ulaşabilir. Bu durum kişinin hastaneye yatırılmasına ve hatta ölümüne bile neden olabilir. Yine tedavi edilmezse bakterilerin kana yayıldığı 'üro-sepsis' olarak adlandırılan çok daha ciddi bir tablo ortaya çıkabilir. Kronik rahatsızlığı bulunan, bağışıklık sistemi hastalığı bulunanlar üro-sepsis şoka veya organ yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Bu nedenle hemen tedaviye başlanması gerekir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜR?

Yapılan araştırmalar, her 2 kadından 12inin en az 1 kere idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığını ortaya koyuyor. Özellikle üreme çağındaki kadınlar sık rastlanan enfeksiyonun başlıca nedeni cinsel ilişkidir. Kadınların anatomik olarak dış idrar yolu erkeklere göre daha kısa olduğu için bakterilerin kat etmesi gereken mesafe de azdır. Bu durumda sık idrar yolu iltihabına sebep olur. Bunun yanı sıra tuvaletten sonra yapılan temizlikte oldukça önemlidir. Tuvalet temizliği arkadan öne doğru yapıldığında, anüs çevresindeki organizmalar vajinaya taşınmış olur. Cinsel ilişki esnasında meydana gelen mikroskobik travmalar ve ilişki ile genital bölgede yuvarlanan bakterilerin mekanik olarak dış idrar yoluna taşınması da enfeksiyon eğilimini artırır.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için bol su içmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek, genital bölgeyi temiz ve kuru tutmak, pamuklu iç çamaşırı giymek ve her gün çamaşır değiştirmek, genital bölgede kozmetik ürün kullanmamak gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal