İdrar yollarındaki iltihaplanma, idrar yolu bölümünde görülür. Bu bölüm idrarın mesane ya da üretra denilen böbreklerden idrarın dışarıya taşındığı bölümdür. Eğer idrar yolu iltihabı mesanede ortaya çıkıyorsa bu durum da sistit adını alır. Sistit ise alt idrar yolları iltihabı şikâyetlerinde en sık rastlanan vakadır. Enfeksiyon genellikle alt idrar yollarında olduğunda herhangi bir ağır probleme sebep olmamaktadır.
İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONU NASIL GEÇER?
Üst idrar yolları böbreklerden ve böbreklerin mesaneye bağlandığı üreter adı verilen kanaldan meydana gelmektedir. Burada oluşan iltihaplanmalar çok daha tehlikelidir. Genellikle renal pelviste iltihaplanma görülür ve renal pelvis, üreterleri böbreklerle birleştirme görevi görmektedir. Eğer renal pelvis iltihaplanırsa bu durum da piyelit adını alır. Eğer daha da ilerleyip böbrek de iltihaplanırsa piyelonefrit adını alır.
İdrar yolları enfeksiyonu nasıl geçer sorusunun cevabı iltihap sıkıntısı yaşayanlar tarafından çokça araştırılmaktadır. Bu iltihaplara genellikle bakteriler nedeniyle oluşan enfeksiyonlar sebep olmaktadır. Kişinin kendi dışkısından da bulaşabilen bu hastalık, nadiren gonokok, klamidya gibi cinsel yolla bulaşa bir hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir.
ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İdrar yolları enfeksiyonu nasıl geçer sorusunun cevabı için öncelikle enfeksiyonun belirtileri de incelenmelidir. Bu belirtiler arasında;
- İdrar yaparken yanma hissi,
- Sık sık idrara gitme ihtiyacı hissedilmesi,
- İdrar yapma hızında azalma,
- İdrarı tutma konusunda zorluk,
- İdrarda kanama olması
- Alt karın bölgesinde ağrı
Eğer idrar yolları enfeksiyonu üst idrar yollarında ise belirtileri;
- Böbreklerde ağrı,
- Belin yan kısımlarında ağrı,
- Yüksek ateş,
- Bulantı ve kusma,
- Halsizlik ve yorgunluk
Fakat böbreklerde iltihap tutulumu olduğu durumlarda her zaman bu belirtiler görülmeyebilir. Böbrek tutulumu olsa bile alt idrar yolları iltihaplanması belirtileri görülebilmektedir.
İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONU NASIL GEÇER?
Alt idrar yolları iltihaplanmasında tedavi basittir. Eğer zamanında müdahale edilirse çabuk iyileşir. Ağır durumda olmayan hafif enfeksiyonların yüzde 30 ve yüzde 50 si kendiliğinden iyileşmektedir. Rahatsız edici boyutlarda olan enfeksiyonlarda ise semptomların daha hızlı azaltılması ve ortadan kaldırılması için bazı antibiyotikler doktor tarafından reçete edilecektir. Eğer böbrek tutulumunu içeren bir enfeksiyon durumu varsa mutlaka uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Antibiyotik kullanmaya başladıktan sonra semptomlar yavaş yavaş gerilemeye başlayacaktır. Doktor tarafından duruma göre antibiyotik haricinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar reçete edilebilir. Eğer tekrar eden idrar yolları problemi varsa daha yoğun bir antibiyotik tedavisi yapılacaktır. İdrar yolları iltihabı nasıl geçer sorusunun cevabı bu şekilde antibiyotiklerle yapılmaktadır. Hamileler, şeker hastaları ve çocuklarda ise tedavi uygun şekilde yapılmaktadır.