İdari Hakim Ne İş Yapar?
İdari hakimlik, idare mahkemeleri, vergi mahkemeleri ve danıştayda vazife alan hakim kesimine verilen addır. Çoğu zaman bize mahkemelerde destek olan ceza avukatları, aile avukatlarından değişik olarak idari hakimler daha üst seviyede çalışmaktadırlar.
İdari Hakim Nasıl Olunur?
Herhangi bir üniversitenin hukuk fakültesi bölümünden mezun olunmasının ardından idari hakimlik sınavına girilir. Bu sınav yazılı biçiminde olup kazanma alinde idari hakim adayları mülakata alınır. Mülakattan da başarı ile geçilmesi haricinde iki sene devam eden bir staj idari hakimleri beklemektedir. Stajın ardından ise aday olan idari hakimler artık vazifeye başlarlar. 3,5 aylık mahkemede yapılacak staj ardından işin yürüyüşü, mesleğin ince hususları öğrenilmektedir. 1,5 aylık hazırlık sürecinde ise Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim verilmektedir. 3 ay Danıştay'da görülen stajda da Yüksek Yargı’da nasıl davranılacağı deneyim edilir. 1.5 ay mahkeme stajında Vergi mahkemelerinde vergi yargılaması ile alakaı bilgiler alınır. 15 gün valilikte gerçekleştirilen stajın sonrasında son olarak 4 ay da Türkiye Adalet Akademisi’nde stajın son kısmı bitirilmektedir. Stajın ardından ise idari hakim adayları yazılı sınava alınırlar.
İdari Hakim Görevleri
Danıştayda, bölge idare mahkemesinde, idare mahkemesinde ve vergi mahkemelerinde vazife alan idari hakimler, bu mahkemelere vazife yapan diğer kişiler ile olan anlaşmazlıkları gideren hakimlerdir. Kanunların yanlış uygulanmasından doğan mağdurların açtığı davaları görürler. İptal davaları veya tam yargı davalarına bakarlar. Bunun yanında idari mahkemeler il bazındadır ve bu yönden de idari hakimler de il bazında görev alırlar.
İdari Hakim Nerelere Çalışır?
İdari hakim adayları gördükleri eğitim boyunca zorunlu hizmet ile yükümlüdürler. İdari hakimliğe atanan idari hakimler, Adalet Bakanlığı'nda idari yargı teşkilatının ihtiyacı olduğu ekipler göz önüne alınarak idari hakimler atanmaktadır.
Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.