Türkiye’de kamuda çalışmak her zaman birinci tercih oluyor. Kamudaki iş güvenliği bu tercihin en büyük sebeplerinden biridir. Kamu işlerinde en çok tercih edilen mesleklerden biri de İcra Kâtipliğidir. İcra Katipliği, Adalet Bakanlığı bünyesinde olan bir kamu meslek dalıdır.
Türkiye’de kamuda çalışmak her zaman birinci tercih oluyor. Kamudaki iş güvenliği bu tercihin en büyük sebeplerinden biridir. Kamu işlerinde en çok tercih edilen mesleklerden biri de İcra Kâtipliğidir. İcra Katipliği, Adalet Bakanlığı bünyesinde olan bir kamu meslek dalıdır.
Peki, İcra Katipliği nedir, görev ve sorumluluk alanı nedir? İcra Kâtibinin yetkileri nelerdir, Nasıl İcra Katibi olunurve aldıkları aylık ücret ne kadardır? İcra Kâtibinin sosyal hakları nelerdir gibi bir çok sorular sorulmaktadır.
İcra Kâtipliği hangi bakanlığa bağlıdır?
Türkiye’de İçişleri Bakanlı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi Adalet Bakanlığı da en yaygın bakanlıklardan biridir. Hayatın neredeyse her alanında bu bakanlıkla ilgili bir kurum vardır.
Kanunların uygulanmasından üretim alanlarına kadar hayatımızın hemen her alanında yer edinen Adalet Bakanlığı’na bağlı olan İcra memurluğu da ekonomik yaşamımızla ilgili bir kamu kadrosudur.
İcra Kâtipliği, adaletin tesisi ve konusuyla ilgili kanunların icrasını yerine getirmekle görevli bir meslek dalıdır. Adalet Bakanlığı her yıl bu meslek için kadrolar açar ve personel işe alır.
Bu kadroda kamu çalışanları, Adalet Bakanlığı İcra İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı olarak çalışırlar.
İcra Kâtipliği nedir, İcra Kâtibi ne iş yapar?
İcra Katipliği, ilgili bakanlığın İcra İşleri Dairesi Başkanlığı’nın alt birimi olan İcra Müdürlüklerinde görevlendirilirler. Bu memurların sorumlulukları, yargı tarafından verilen icra hükümlerini yerine getirmektir.
Mahkemelerin verdiği hiçiz kararlarını icra yolu ile tahsil edilme işleminde görev alırlar. Haciz yolu ile tahsil edilmesi gereken menkul ve gayrı menkuller ile ilgili mahkeme kararı ve bu mallarla ilgili evrakları teslim alırlar. Akabinde bu evrakları yine mahkemenin kararı doğrultusunda işleme koyarak icra takibine başlar. İcra takiplerini, haciz yolu ile yapar.
Haciz işlemlerini, evrakların önem sırasına ve mahkeme kararına göre yapmakla mükelleftir.
Haciz işlemi nasıl yapılır?
Haciz işlemi yapan İcra Kâtibi, icranın çıkarıldığı adrese giderek muhatap olduğu kişiye kendisini tanıtmak ve kimlik ibrası yapmak zorundadır. Akabinde borçluya yönelik mahkeme kararı gereği haciz işlemleri yapacağını da belirtmek zorundadır. Borçlu, vekili ve alacaklının vekili ile veya sadece borçlu ile alacaklının vekilleri ile birlikte haczedilecek malların tespitini ve piyasa fiyatını tespit ederek kayıt altına alarak malları haczeder.
Haciz işlemleri genelde ihtilaflı olur. Bu durumda İcra Katibi, konuyu tutanak ile zapt eder ve tutanağa itiraz gerekçesini de yazmak zorundadır. Oluşturduğu ve imzaladığı tutanağın bir tanesini borçluya takdim eder.
İcra Kâtibinin Aylık Ücreti Ne kadardır?
Bilindiği gibi bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de memur maaşlarının belirli bir standardı vardır. Kamu personeli maaşları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilir.
Ek ödemeler ile birlikte bu maaş da Kâtibi maaşları devlet memuru olması halinde 7-8 bin lira civarındadır. Tabi bu rakam “net maaş”tır. Aile yardımı gibi kalemlerin eklenmesi ile bu miktar artıyor.
İcra kâtibi nasıl olunur?
Türkiye’de okuma yazma oranının yüksek olması ve ön lisans ile lisans eğitimi alan kişi sayısının çok yüksek olmasından dolayı 4 yıllık fakülte mezunu olmak gerekiyor. Çok nadir durumlarda ön lisans mezunu (Adalet Meslek Yüksek Okulu gibi) olanlar da İcra Kâtibi olarak işe alınabiliyor.
Diğer bütün kamu personeli kadrolarında olduğu gibi İcra Katipliği için de Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre alınır. KPSS sınav suçlarının uygun olmasının yanısıra başka koşullar da aranmaktadır. Bu görevi yapmasını engelleyecek herhangi bir hastalık veya engelinin olmaması gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise kamu personeli olma haklarından mahrum olacak şekilde bir ceza almamış olması gerekiyor.
Diğer devlet memurluğu kadrolarında aranan ortak şartların başında Türk vatandaşlığı konusudur. Yani öncelikle Türk vatandaşı olmak gerek. İkinci ortak şart ise yaş haddini aşmamış olması gerekiyor. İcra Kâtipliği kadrosundan faydalanabilmek için 35 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.
Tabi akıl sağlığının yerinde olması gerekiyor kamuda görev alabilmek için.
Güvenlik soruşturmasından geçmek. Yani Adli Sicil Kaydı’nın temiz olması gerekiyor.
Bu konu ile ilgili Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile şu koşullara dikkat ediliyor:
'Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.