İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin yetki ve sorumluluğunun kendisine ait olduğunu belirterek Beyoğlu Belediyesine işgaliye ödemesi yapan simit, kestane ve mısır tezgahı sahiplerine tebligat yapmıştı.
Tebligatın ardından bazı tezgahlar kapatılırken, bir kısmı faaliyetlerine devam etti.
Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki faaliyetlerin sınırlandırılmasının ardından İBB Zabıta Müdürlüğü ekipleri gece saat 03.00 sıralarında İstiklal Caddesi'ne operasyon yaptı. Güvenlik kameralarınca görüntülenen gece yarısı operasyonunda zabıtalar simit tezgahlarının zincirlerini kesip kamyonetlere yükleyerek götürdü.
"ŞU AN YAPACAK İŞİMİZ YOK"
Yıllardır Taksim Meydanı'nda simit sattığını belirten Veysi Maskan, yapılana anlam veremediğini belirterek "'İşgaliyeleriniz onaylanmadı, tekelleşme gibi bir şeyler var' dediler. Bunların söylediği güne kadar tekelleşmenin de ne olduğunu bilmiyorduk. Biz aynı fırından simit alıyormuşuz diye, bizim tezgahlarımız güya tekelleşmeymiş. Tezgahlar aynı kişiye aitmiş, biz yevmiyeci olarak çalışıyormuşuz." dedi.
Dün akşam CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığında yapılan toplantıda karar çıkana kadar çalışmaya devam edebileceklerinin söylendiğini aktaran Maskan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün gece bir baktık bütün tezgahlar toplanmış. Arkadaşlarımız aradı, 'Büyükşehir zabıta tezgahlarınızı topluyor. Arabalara yüklediler hepsini götürdüler' dediler. Geldik baktık ki, hepsinin zincirini kırmışlar, arabalarla götürmüşler. Fırınların hepsi kapalı. Bir de fırınların hizmet vermesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız dediler. Şu anda yapacağımız bir iş yok"
"HERKESİN EKMEĞİYLE OYNADILAR"
Yüzde 80 engelli olan ve simit tezgahı ile 7 çocuğuna baktığını söyleyen Nadir Demir, "Benim 7 çocuğum var, bir tezgahım var. Emeklim yok, bir şeyim yok. Tekelleşme diye bir şey yok. Herkesin ekmeğiyle oynuyorlar. Biz zaten hastalıkta iş yapamıyoruz. Bilmiyoruz, şaşırdık kaldık. Tezgahlarımızı istiyoruz" diye konuştu.
"EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ"
Simit tezgahlarından başka dayanakları olmadığını söyleyen ve pandemi döneminde zor durumda olduklarını belirten Hüsnü Ataç, "Biz ancak ve ancak bunları alırsak eve ekmek parası bırakabiliriz. Pandemi dönemi de var ki, tamamen bitiğiz zaten. Hiç iş yok. Önceden az bir şey de olsa evimize bir şeyler götürebiliyorduk. Şimdi o da yok. Böyle bir dönemde tezgahlarımızın alınmasını büyükşehir belediyesine yakıştıramadım." diyerek tezgahlarının geri verilmesi çağrısında bulundu.
Ataç, "Biz sadece işimize geliyoruz, evimize gidiyoruz. Bu insanların çoğu zaten buradan rızkını çıkarıyor. Ödemelerimiz var bizim, lütfen dinleyin. Ödeme yapamıyoruz, evimize ekmek parası götüremiyoruz" ifadelerini kullandı.