Telegram hesabından açıklama yapan Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, "Husilere ait deniz güçlerinin Aden Körfezi'nde bir Amerikan petrol tankerini, hava güçlerinin de Kızıldeniz'de bir dizi Amerikan savaş gemisini hedef aldığını" ifade ederek, saldırıların sonuçlarına ilişkin detaylı bilgi vermedi. Saldırıların, "Filistin halkına yönelik zulme karşı ve ülkelerine yönelik Amerikan-İngiliz saldırganlığına yanıt olarak" gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Yemen'deki İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerden Aden Körfezi yönüne fırlatılan bir gemisavar balistik füzenin düşürüldüğünü bildirmişti. Açıklamada, ABD bandıralı Torm Thor adlı kimyasal tanker gemisinin hedef alındığı tahmininin paylaşıldığı, ancak herhangi bir yaralanma olmadan füzenin düşürüldüğü belirtildi.
Kızıldeniz’de son durum
AA’da yer alan habere göre; Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023 tarihinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında bulunan İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymaya başladı ve bazı gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenledi. ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füzeleri ve kamikaze dronları birçok kez etkisiz hale getirdi.
Husilerin eylemleri sonucunda birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu.
31 Aralık 2023'te Husiler, İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalıştı ancak ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. 10 Ocak'ta ise Husiler, İsrail'e destek olduğu iddiasıyla Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir gemiyi füze ve kamikaze dronlarla hedef aldıklarını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarını acilen sonlandırılmasını talep etti. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rota olan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir.