Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsü tedavisi için çalışmalar devam ederken, virüsün teşhisi için kullanılacak olan kitler üzerinde geliştirmeler devam ediyor. Hızlı tanı kiti ile birkaç saat süren virüs testi 15 dakikaya kadar iniyor. Peki, hızlı tanı kiti nedir? İşte detaylar.
HIZLI TANI KİTİ NEDİR? CORONA VİRÜSÜ HIZLI TANI KİTİ
Hızlı tanı kiti, günlük Coronavirüsü testi kapasitesini artıran ve daha hızlı bir şekilde daha fazla Coronavirüsü testi yapılmasını sağlayan test kitidir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numunelerinin referans laboratuvarda çalışıldığını, 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirildiğinden bahsederek, "Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacak," dedi.
Bakan Koca, TBMM Genel Kurulunda, yeni tip Coronavirüsle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu.
"Fiziki ve teknolojik altyapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız," diyen Bakan Koca, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Vatandaşlarımızın hastalıkla ilgili tereddütlerini gidermek ve şikayet ortaya çıkması durumunda onları yönlendirmek ve gerektiğinde bazı hizmetleri de vermek üzere 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Corona hattını devreye soktuk. 184 SABİM aynı zamanda sesli yanıt sistemine de sahip. 500 çağrı personeli ve 100 sağlık personelimiz burada görev yapmaktadır. Buradaki algoritma da Bilim Kurulu tarafından geliştirilen bir algoritmadır.
Hastalığın teşhisinde güvenilir ve hızlı sonuç vermek adına kendi tanı kitimizi geliştirdik. Amerika'dan 500 bin tanı kiti sipariş aldık ve bunları verdik. Laboratuvarımızda 40 gündür kullanılan yerli tanı kiti kısa zamanda rağbet görerek başka ülkelere de bu şekilde satılmış oldu. Yedisi İstanbul'da olmak üzere farklı illerimizde bugün itibarıyla 18 laboratuvarımızda tanı koymak üzere analiz yapıldığını söylemiştim. Yakında neredeyse bütün büyükşehirlerde test yapabilir olacağız. Ayrıca özellikle önümüzdeki bir, iki gün içerisinde, yarın sabah itibarıyla olma ihtimalini yüksek gördüğümüz, hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Çin'de geliştirilen antijen üzerinden hızla sonuç verebilen, tarama amaçlı olan bu tanı kitini bütün illerimize vererek, pozitif çıktığında referans laboratuvarımızda doğrulamak üzere bir planlama yaptığımızı, sabah itibariyle bugün kargoya verilip yarın geleceğini buradan müjdelemek istiyorum.
Şu an 10 bini geçen test yaptık fakat önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Çünkü görülen vakaları tarama durumunda özellikle oluyoruz, bulaşıcılığını araştırmak üzere yaygın saha araştırmaları yapıyoruz, o nedenle önümüzdeki günlerde bu taramaların çok yoğunlaşacağını özellikle ifade etmek istiyorum. Hedefte günlük en az on 10-15 bin tarama yapabilir hale gelmek istiyoruz."