İnsanlık, eline büyük güç geçti mi doğayı değiştirmeyi çok seviyor. Çevre felaketleriyse hiç tahmin edilmeyen zamanlarda geliyor. Peki, çevre felaketi ve doğal felaket arasındaki fark nedir? Çevre felaketi nedir?
Hunga Tonga volkanik sisteminin patlayıp çevresindeki birçok ülkeyi tsunami etkisinde bırakmasıyla birlikte Peru kıyılarında büyük bir çevre kirliliği baş gösterdi. Peru'da bulunan La Pampilla Rafinerisi'nde Mare Doricum isimli tankerden 6 bin varilden fazla petrol, Pasifik Okyanusu'na sızdı. Sebebiyse yanardağ patlaması sonucu oluşan tsunamilerin Peru'ya kadar ulaşması. Yaşanan bu çevre kirliliği sonucu kıyıda binlerce deniz canlısı ve kuş büyük zarar gördü.
ÇEVRESEL FELAKET NEDİR?
Doğada çeşitli unsurlar ile dolaylı ya da dolaysız gerçekleşen, insan eliyle yapılan olaylara denir. Dünyanın başlangıcından beri evrim yoluyla değişen dünyaya insan tarafından verilen değişimlerin büyük ve kötü olanları, çevre felaketi olarak adlandırılır.
BAŞLICA BİLİNEN ÇEVRE FELAKETLERİ NELERDİR?
İnsan eliyle oluşan dolaylı ve dolaysız olaylar çevre felaketleri olarak tanımlandığı için, kutupların erimesi bile çevre felaketi olarak bazı yerlerde tanımlanıyor. Küresel ısınmanın insan eliyle hızlanması, kutupların erimesinin bu kategoriye girme nedenidir. Zehirlenmeler, toksik atık bölgeleri, kimyasal fabrikalarda patlamalar, petrol kuyularının yanması, nehirlere kimyasalların boşaltılması, fabrika atıkları, nükleer felaketler (Çernobil), tsunami yoluyla Peru'da petrol rafinerisinin sızıntı vermesi ve birçok neden sayılabilir.
DOĞAL FELAKET VE ÇEVRE FELAKETİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
İnsanlık ve dünya tarihi, doğal afetlerin küresel şekilde etki etmesiyle birçok defa rayından çıkmıştır. Çevre felaketinden farkı, doğal felaketlerin insan eliyle yapılmamasıdır. Çevre felaketleri direkt olarak insan eliyle oluşmuş ve büyük bir alana etki etmiştir.