Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapmış olduğu incelemeler sonrasında "Analiz raporu sonucuna göre, Hint sürmesi hastalığı tespit edilmiştir. Hint sürmesi hastalığı olması nedeniyle buğdayın yurda girişine izin verilmemiştir."açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaların ardından vatandaşlar bu hastalığın ne olduğunu, belirtilerini araştırmaya başladı. Peki, Hint sürmesi hastalığı nedir? İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…
Hint sürmesi hastalığı nedir? Hastalıkta hangi belirtiler yer alıyor?
Hint sürmesi olarak duyduğumuz bu hastalığın bir diğer adı da buğday sürmesi hastalığıdır. Bu hastalık buğday tanelerinin ölü balık kokusu ile karakterize edilmiş olan kahverengi tozları içerisinde bulunmasıdır. Bu toz parçaları sağlıklı olan taneleri de kırarak kirletmektedir.Bir virüsün yayılması gibi bu toz parçaları da yayılarak tüm bitki ve buğdaya zarar vermektedir. Ayrıca en büyük tehdit ise toprakta canlı olarak yaşıyor olabilmesidir. Yaşıyor olması da bir sonraki hasatı da etkileyebileceği anlamına gelmektedir.
Hint sürmesi, üç çeşit buğdayda Tilletia enfeksiyonu olmasında neden olmaktadır. İlk olarak en yayın olan ilkbahar ve kış buğdaylarında görülen kokuşmuş müstehcenlik veya örtülü müstehcenlik adı ile bilinen bir hastalıktır.
İkinci olarak da görülen bir diğer hastalık türü ise Tilletia controversia Kühn mantarının neden olduğu cüce bunt hastalığıdır. Bu hastalık sonbahar için ekilmiş olan buğdaylarda görülmektedir. . T. tritici ve T. controversa'nın belirtileri birbirine benzemektedir. Yaşam döngüsü olarak benzerlik gösteren bu hastalık teliospore yapısındaki farklılığa göre ayırt edilir. Bu durumda buğdayların üst katmanından 1.5–5.5 cm kalınlığında görülen bir jelatin yapı bulunmaktadır.
Son olarak da görülen bir diğer durum ise Karnal bunt (KB) virüsüdür. Bu virüs buğdayı hasta eden bir mantar türüdür. Ayrıca Hint buğdayı ismi ile bildiğimiz bu tür başka isimlerle de geçmektedir. Bu isimler ise yeni buğdayı, kısmi buğdayı ve carie de Karnal gibi isimlerdir.
Hint sürmesi hastalığı bulaşıcı mıdır?
Bu hastalık bitkiler arasında bulaşıcı olan bir hastalıktır insanlarda bu hastalığın bulaşıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Hint sürmesi hastalığı hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı şu sözleri aktardı:
"Hint sürmesi (Tilletia indica) hastalığı olan buğdayların, ülkeye girişine izin verilmiyor. Buğday ithalatında geldiği ülke ve menşeine bakılmaksızın, yüzde 100 analiz yapılarak Hint sürmesi hastalığından ari ürün olması durumunda ülkeye girişine müsaade ediliyor. Bu uygulama sadece Hindistan değil tüm ülkelerden gelen buğday ithalatında da yapılıyor. Buğday ithalatında, Hint sürmesi hastalığı için analiz yapılacağı ve söz konusu ürünlerin ülkeye girişine izin verilmeyeceği, 2020 ve 2021 yıllarında tüm ülkelerin Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (IPPC) temas noktalarına elektronik posta aracılığıyla bilgilendirme yapıldı."
Hint sürmesi bulunan ülkelerden ithalat yapılmadığını söyleyen bakanlık konuşmalarına şu sözlerle devam etti:
"Bu durum hem ülkelerin resmi yetkilileri hem de ithalat ve ihracat yapan özel sektör tarafından bilindiğinden dolayı Hint sürmesi hastalığı olan ülkelerden ithalat başvuruları yapılmamaktadır. Herhangi bir ithalat teşebbüsü olması durumunda da sınır kontrollerinde yapılan analizler ile tespit edilerek girişlerine izin verilmemektedir. Hindistan menşeili buğday ithalatı için sosyal medyada yer alan söz konusu firma tarafından, ithalat başvurusu yapılmış olup, analiz işlemleri yapılmıştır. Analiz raporu sonucuna göre, buğdayda Hint sürmesi hastalığı tespit edilmiştir."
Bu hastalığa sahip ürünlerin tespit edilmesi durumunda anında sınır dışı edildiği ifadeleri aktarılırken, Bakanlık son olarak şu sözleri dile getirdi:
"Ülkeye girişi yapılmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ile diğer maddelerin, bitki sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı olduğunun tespiti halinde, yükümlüsü tarafından derhal yurt dışı edilir.Hint sürmesi hastalığı olması nedeniyle buğdayın yurda girişine izin verilmemiştir. Türkiye Hindistan'dan buğday ithalatı yapmamaktadır. Sosyal medyada 'İthalat Belgesi' diye paylaşılan belge 'Bitki Sağlığı Belgesi'dir. Konu hassasiyetiyle, tüm birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Bakanlığımız, halkımızın sağlığını korumak için gerekli bütün adımları titizlikle atmakta ve sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin vermemektedir."