Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah, kamuoyuna yaptığı açıklamada, federal hükümetin aldığı kararlar doğrultusunda, Bangladeş sınırına yapıldığı gibi Hindistan-Myanmar sınırına da Bin 643 kilometre uzunluğunda tel örgü çevrileceğini duyurdu.
Göç dalgasının önüne geçilmek isteniyor!
Bakan Şah, Myanmar-Hindistan sınır hattının 16 kilometre yakınında yaşayan iki ülkenin vatandaşlarına vizesiz sınırı geçme hakkı tanıyan hareket serbestliğinin kaldırılacağının bilgisi verildi. Myanmar'da yaşanan iç savaştan dolayı Hindistan’a göç eden kişi sayısında artış yaşandığı için federal hükümet hareket serbestliğinin ortadan kaldırılması gerektiği yönünde talepte bulunmuştu.
1 yıllığına olağanüstü hal ilan edildi!
Ülke şu an iç karışıklıklar ile iç içe geçmiş durumda. Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede meydana gelen siyasi gerilim ve sıkıntıların yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ülkenin ordusu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Binlerce insan öldürüldü!
Acımasızca davranan Myanmar ordusu, darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı. Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna göre, ülkede darbeden bu yana yaklaşık Bin 400 kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişi ise gözaltına alındı. Şu an ülkede geniş katılımlı gösteriler ve üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanması sürüyor.