Hindistan'ın, Çin ordusunun iletişim için gönderdiği askerlere saldırdığı iddia edilen haberde 4 Çin askerinin öldüğü açıklandı.
Çin basınında askerlerin adları Çın Hongcün, Çın Şiangrong, Şiao Sıyüen ve Vang Cuoran olarak ifade edildi. Çin hükümeti sınır hattında meydana gelen çatışmadaki asker kaybını ilk kez söyledi.
Hindistan, Haziran 2020'de gerçekleşen çatışmada 20 askerini kaybetmiş, Çin'in de 45 askerinin öldüğünü yahut yaralandığını söylemişti. Fakat Çin yapılan iddiaları kabul etmemişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, çatışmanın ardından yaptığı açıklamada, Galvan Vadisi'nin Çin'e ait olduğunu savunmuş, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Saha Komutanlığı Sözcüsü Cang Şuili de ''Galvan Vadisi bölgesi üzerindeki egemenlik, her zaman Çin'e aittir'' diye ifade etmişti.
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çian 10 Şubat'ta Çin ve Hint askerilerinin Pangong Gölü çevresinden eş zamanlı olarak çekilmeye başladığını açıklamıştı.
ÇİN- HİNDİSTAN SINIR ANLAŞMAZLIĞI
Çin ve Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına sebep oluyor. Akarsuların, göllerin, buzulların ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları zaman zaman karşı karşıya geliyor.
Pekin yönetimi, ''Güney Tibet'' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiği düşüncesini savunuyor.
Taraflar, uzun senedir süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken 2 ülke arasındaki anlaşamamazlık, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine daha da artmıştı.